Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Георги Стоев: 950 000 души у нас в трудоспособна възраст не търсят работа

В Пловдив и региона има глад на кадри в средни или ниски позиции

14.05.2015 | 20:52 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Стоев: 950 000 души у нас в трудоспособна възраст не търсят работа

Все повече средно големи и големи компании в Пловдив и региона се оплакват от липсата на кадри в средни или ниски позиции. Това коментира икономистът от Industry watch Георги Стоев по повод конференцията "Пазарът на труда в Пловдив и региона - проблеми и възможни решения" в предаването Денят Он Ер с Веселин Дремджиев. По думите му този факт е парадоксален на фона на това, че в града под тепетата и в региона има около 30 000 регистрирани безработни.

"В Пловдив е най-сериозната концентрация на мултинационални компании има в индустриалните зони, които са обединени под Тракия икономическа зона. Големите инвеститори там са известни на повечето анализатори, но не искам да споменава имена, защото става дума за десетки фирми и ако говорим за концентрация в една индустрия има доста голяма концентрация в автомобилните части. Като цяло в областта има заети между 67 000 и 68 000 само в преработващата промишленост, което е повече да речем от Варна и в Бургас като област." - коментира Стоев.

В България 950 000 души между 25 и 64 години в страната нито работят, нито търсят работа, коментира тревожната статистика икономистът. По думите му нужно е да се разбере къде се къса нишката - дали е заради твърде ниско заплащане или има проблем с предлагането на труд.

Основният въпрос е какво да се прави и с хората, които нямат, но и не идват на интервю за работа, подчерта Стоев. По думите му част от проблема е етнически, като засяга ромската общност, които отказват да работят.