fallback

Георги Ангелов: Изнасяме много повече за ЕС

Въпреки че потреблението е нараснало, то се забавя спрямо предходното тримесечие

13.05.2015 | 21:09 Автор: Ирина Георгиева

Положително е, че и трите двигателя на икономиката са в положителна посока, а именно износът, вътрешното потребление и инвестициите. Това коментира старши икономист Георги Ангелов от Отворено общество в Денят он ер с Веселин Дремджиев. По думите на Ангелов растежът и засилването му спрямо предходните тримесечия се дължи основно на високия темп на растеж на експорта, тоест изнасяме много повече - най-вече за ЕС. 

"Последните няколко месеца имаме стабилен, висок, устойчив растеж, но през март вече имаме висок растеж вече им към страни извън ЕС, тоест и тук всъщност имаме два двигателя на икономиката." - обясни Ангелов.

Въпреки че потреблението е нараснало, то се забавя спрямо предходното тримесечие, когато бяха изплатени парите от КТБ, отбеляза Ангелов. Той допълни и тенденцията за новото поскъпване на горивата след големия спад на петрола.

"След това засилването икономическата активност в Европа и България води до пречупване на този дефлационен темп. Всъщност и политиката на ЕЦБ си беше поставила за цел да пребори дефлацията и да постигне положителни нива на инфлация. Действително и поевтиняването на еврото, което беше част от политиката на ЕЦБ. Тоест имаме двоен ефект, както от страна на икономическата активност, която солидно се съживява, както и от гледна точка на монетарната политика." - коментира Ангелов.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback