fallback

Ив Браше: Идеята за VII реактор на АЕЦ Козлодуй не е изоставена от Westinghouse

Westinghouse не е нито инвеститор, нито тази, която работи в ядрените централи

12.05.2015 | 22:48 Автор: Ирина Георгиева

Идеята за строителство на VII реактор на АЕЦ Козлодуй не е изоставена от американската компания Westinghouse Electric Company. Това уточни президентът на Westinghouse за Европа, Близкия Изток и Африка, Ив Браше в предаването Денят Он Ер. По думите му ядрените проекти са предназначени да бъдат за 60 и повече години, нормално е организацията им да отнема повече време, уточни Браше.

"Когато отидеш в една чужда страна и се срещаш с партньори, служители, клиенти, също така използваш възможността да се видиш и с всички акционери, които са свързани с областта, в която работиш. Не, не сме изоставили идеята. Викаха ни през 2012г. да правим едно проучване, а след това да правим определени оферти. Тогава имаше една икономическа среда, но тя се промени. Предложението, което ни беше отправено също се промени и е нормално всяка една от страните да си помисли малко и да се върнем отново към този проект." - обясни Браше. 

Инвестиционните цикли в ядрената енергетика са много дълги, подчерта Браше.

"Една централа от момента на решението за нея и да се започне проекта и да кажем пускането на електричеството по нея може да мине между 10 и 12 години. Това означава, че ако България иска да запази ядрен капацитет, който има шанса да притежава чрез централата в Козлодуй, трябва да помисли в средносрочен план и да вземе решение." - обясни Ив Браше.

Американската компания Westinghouse не е нито инвеститор, нито тази, която работи в ядрените централи, уточни Браше. По думите му предназначението на компанията е да поема рискове, а след края на строежа на някоя централа да отстъпи участието си.

т 24 години сме в България и дейността на Westinghouse е да строи, да поддържа и да зарежда с горива централи. Дейността ни не е да експлоатираме ядрени централи, а нямаме финансовата инфраструктура да сме директни инвеститори. Като всяка индустриална компания се опитваме да улесним достъпа за инвестиране за нашите клиентите, но в никакъв случай не можем да станем инвеститори." - обясни Ив Браше.

Westinghouse, за да облекчи и увери клиентите си, приема да участва в строежа - по този начин поемаме рискове, коментира Ив Браше.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback