fallback

Микола Балтажи: Украинската страна изцяло изпълнява Минските споразумения

Русия продължава да манипулира, да провокира украинските войници и те естествено отговарят

11.05.2015 | 21:38 Автор: Весела Гиздева

Украинската страна изцяло изпълнява Минските споразумения. Русия продължава да манипулира, да провокира украинските войници и те естествено отговарят, за да се защитават. Това е хибридната война. Това заяви Микола Балтажи, посланик на Украйна в България, в предаването „Денят Он Ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Политическият процес в окупираните територии на Донецка и Луганска област може да започне само в мирни условия. Изборите трябва да бъдат проведени в съответствие с нормите на международното право, с участието на ОССЕ, посочи Балтажи.

Относно украинската памет за Втората световна война Балтажи заяви:

„Ние искаме украинският народ да знае истината за Втората световна война. Да преодолеем сталинските митове, да възстановим историческата памет и справедливост. Това е целта и на законите, които бяха приети от украинският парламент и дискусията, която се води в украинското общество. И сталинизма и нацистката идеология фактически са наравно. Затова законът осъжда еднакво – и комунистическият, и националсоциалистическият тоталитарен режим. За украинците това е много чувствителен въпрос – ние отбелязваме, почитаме героите, и жертвите от двете страни – всички, които са си дали живота за независима Украйна“.

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback