Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Б.Петров: Новият фонд, който ще предпазва банките от фалит, да е независим от БНБ

Това звено ще преструктурира банката до степен, тя да може да функционира нормално

11.05.2015 | 20:26 Редактор: Ирина Георгиева
Б.Петров: Новият фонд, който ще предпазва банките от фалит, да е независим от БНБ

Специалният фонд, който ще подпомага преструктурирането на банки, за да не се стигне до обявяването им в несъстоятелност, трябва да бъде независим от БНБ. Това коментира финансистът Борис Петров в предаването Денят Он Ер. По думите му в Европа, ръководството на звеното, което се занимава с преструктуриране на банки, се избира от ЕП, по предложение на ЕК.

"Когато законодателите гледат Закона за кредитните институции - не слагайте звеното за преструктуриране на банки под шапката на БНБ. Практиките в Европа са различни, но е по-добре това звено да бъде независимо от българската централна банка." - отбеляза Петров. 

"Това звено ще преструктурира банката до степен, тя да може да функционира нормално, ако има такава възможност или ще ограничи фалита на банката спрямо останалите банки на системата и като цяло върху цялата икономика. Когато това звено сигнализира, че банката не може да се спаси чрез обичайните методи, то ще влиза в нея и ще започва да я управлява." - коментира експертът.

Финансистът припомни, че доста европейски държави имаха банкови проблеми през последните години, което наложи много финансови инжекции, включително и на държавни средства. Наложи се дори някои държави като Ирландия да бъдат спасявани, тъй като банковият им сектор беше твърде голям, допълни Петров.

"Редът, който Европа възприе, е да започнат големите акционери и кредитори на банките да поемат загубите от провала на своята дейност - акционерите, защото би трябвало да упражняват контрол върху дейността на банките, а пък кредиторите, защото те са тези, които би следвало да следят кредитоспособността на самите банки и начинът, по който те се управляват. Това наложи регулаторите да въведат един минимален праг на загубите, които пасивите и акционерите трябва да приемат и да паднат задължително при преструктуриране на банка." - обясни Петров.

Експертът отбеляза, че ще се разчита се на Банковия надзор, първи да сигнализира, че една банка е проблемна, може да фалира и да изпадне в неплатежоспособност, да не изпълнява свои платежни задължения.

Чуйте: