fallback

Д-р Дариткова: Има нужда от промяна в структурите, които проверяват лечебните заведения

Нужно е да се следи регулярно за спазването на медицинските стандарти

08.05.2015 | 08:02 Автор: Ирина Георгиева

Казусът "Софиямед" показва, че има нужда от промяна в структурите, които проверяват лечебните заведения. Това коментира председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова в предаването Денят Он Ер. Според нея трябва да се следи регулярно за спазването на медицинските стандарти, а не само при издаване на разрешително за дейност.

"Казусът "Софиямед" показа, че контролът наистина не е ефективен, защото лечебните заведения кандидатстват за получаване на разрешително за дейност, декларират наличие на техника, на кадри, на възможности за изпълняване на определени дейности, но после контролът следва само при такива ситуации. Има много инспекции  - РЗИ и Министерство на здравеопазването респективно трябва да отговаря за спазването на медицинските стандарти." - обясни д-р Дариткова.

Председателката на здравната комисия смята, че има политическа воля да се промени системата на българското здравеопазване. Според не законът за здравното осигуряване е основополагащ за системата на осигуряването у нас и за това промените в него са първите стъпки, които ще начертаят реформите, към които се стремим. Търсят се консенсусни и дълготрайни решения, които са надпартийни, допълни д-р Дариткова.

Чуйте целия коментар на председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback