fallback

Атанас Тасев: Не е изненада, че първата тръба на Турски поток ще заработи през 2016 г.

По този начин Русия лишава България от 14 млрд. км газ

08.05.2015 | 08:00 Автор: Ирина Георгиева

Не е изненада, че първата тръба на морския газопровод "Турски поток" ще тръгне до края на 2016г. Това коментира енергийният експерт Атанас Тасев в предаването Денят Он Ер. По думите му по този начин Русия лишава България от 14 млрд. км газ, които обичайно минават през нашата територия и ползват услугите на 6 компресорни станции и 65 км тръби.

"Всъщност имаме едно транспониране на точката за доставки на газ към Континентална Европа - от Варна, Паша Дере до Каякьой, което е на 30 км южно от нашата граница, така че всъщност параметрите се запазват. Всяка една от тръбите има капацитет от 15, 75 млрд на годишна база. Газпром стъпка по стъпка въплащава в практика политическата воля на Путин от 1 декември 2014г., когато той обяви, че слага край на Южен поток." - коментира Тасев.

"Българската преносна система, насочвайки газ към Европа има само една възможност - сега Румъния, евентуално ще има възможност да преминава газ през Сърбия, но общият капацитет е много по-малък, отколкото общият обем на планирания Турски поток. Най-важното е, че Иран излиза като доста сериозен играч на пазара, защото от 2016-2017г., след отпадането на ембаргото от страна на САЩ, те излизат на пазара с 35 млрд. км, които разпределят много разумно и рационално - 15 млрд. ще отидат на пазара на втечнен газ, а не всичките 35 млрд., защото моментално ще се разрушат паричните баланси - колкото повече падне това количество, толкова ще падне цената и това не е изгодно. 20 млрд. те насочват към стабилните европейски пазари, който е платежоспособен." - допълни енергийният експерт.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback