Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Владимир Вано, Сбербанк : Без план Б за Гърция

Финансистът е оптимист, че Гърция ще излезе от кризата, макар и трудно

25.04.2015 | 22:06 Редактор: Петко Трухчев
Владимир Вано, Сбербанк : Без план Б за Гърция

Владимир Вано е финансист, председател на аналитичния отдел на Sberbank Europe AG за Централна и Източна Европа, базиран в Братислава; член на Международния борд на завършилите студенти към Виенския икономически университет. Цялото му интервю в „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков за възможните сценарии за кризата в Гърция - вижте.

Още по темата

  • По всичко изглежда, че преговорите между Гърция и в частност финансовите министри на Еврозоната са влезли в задънена улица. Какво очаквате да се случи оттук нататък?
  • Ситуацията наистина е сериозна, но ще започна с най-важната новина. Днес по Euronews гръцкият финансов министър каза, че са все по-близо до споразумение.

 

  • По данни на Bloomberg въпросният финансов министър Варуфакис по време на срещата е бил наречен с епитети „аматьор“, „играч“ и „прахосник на време“.
  • Това, което се чу от министрите и другите официални лица на срещата е, че днес е имало преговори и те продължават. Министърът на финансите на Словения заяви днес, че те са готови за план „Б“ и търсят различен вариант на преговори, така че трябва да разберем, че няма план „Б“ – дори технически няма такава подготовка. Най-важното, което трябва да запомним от днес е, че над 70% от гърците искат да останат в Еврозоната и Европейския съюз.
  • Вие самият убеден ли сте, че не трябва да има план „Б“? Не дава ли това много лош пример към всички останали, че можеш да правиш каквото си искаш, да харчиш страшно много пари и след това да ти се размине?

Още по темата

  • Не съм съгласен с този поглед върху ситуацията. През последните 5 години, в които Гърция се нуждаеше от финансова помощ и подкрепа, тя направи прогрес в своята икономика и публични финанси.

 

  • Кое е онова нещо, което според Вас, пречи на споразумение към днешна дата. Коя всъщност е ябълката на раздора?
  • За съжаление това е част от преговорите. 8 от 10 гърци разбират каква е ползата от това да имат евро, да са в Еврозоната. Проблемът обаче дойде след парламентарните избори в Гърция когато партията която дойде на власт обеща да не спазва на 100% всичките тези мерки за икономии, които трябваше да бъдат въведени.

 

  • Да разбирам ли господин Вано, че вие смятате, че всички тези негативни сигнали, които идват към днешна дата, че няма да има споразумение, са по-скоро блъф и че в крайна сметка споразумение ще има?
  • Нека да си припомним ситуацията от февруари когато ситуацията беше много идентична със сегашната и споразумение беше постигнато в последния момент. Разбира се всички участващи в тези преговори разбират, че ако не се постигне споразумение, това ще предизвика една много тежка ситуация. Важното е, че населението на Гърция разбира че няма алтернатива без участие в Еврозоната и в Европейския съюз, ще е едно много, много по-тежко време отколкото е сега.

 

  • Искам да Ви помоля да доразвиете тази хипотеза и този сценарий ако Гърция излезе от еврозоната, защото в България гръцки банки държат около ¼ от пазара. Как би се отразило това на Еврозоната, от една страна, и на България от друга?
  • Тази седмица сигналите са, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи финансирането на страната, също така ще направи каквото е в нейната власт, за да поддържа необходимата ликвидност в банките в Гърция.

 

  • В момента ЕЦБ води политика на количествени улеснения. Изкупува ценни държавни книжа, налива страшно много пари на пазара. Поддържа политика на много ниски лихви. На пазара се налива много ресурс, как кореспондира тази политика със ставащото в Гърция?
  • ЕЦБ прави всичко възможно, за да избегне дефлационен сценарий, който е много възможен в момента. Това, което виждаме от началото на годината е, че ЕЦБ продължава да налива пари, което подобрява ситуацията и в Германия, и в Еврозоната и оказва своето влияние върху цялостната икономика.

 

  • И на финала как очаквате да се развият събитията в Гърция. Обратно на Гърция Ви връщам?
  • Гърция ще премине през много години на труден период, но труден период, който им е необходим за възстановяване на икономиката. Не съм песимист и нека да си припомним как изглеждаха страните в Източна Европа преди 20 години и страните, които успяха да въведат успешно повечето реформи, те успяха да се възстановят за по-кратко от две десетилетия.

Владимир Вано е възпитаник на Wirtschaftsuniversität Wien и Carlson School of Management. Завършил Comenius University в Братислава. Посещавал курсове Graduate School of Management в държавния университет в Санкт Петербург. Sun Yat-Sen University (Китай) и Indian School of Business.

Работил за НПО във Вашингтон и глобалното седалище на Merrill Lynch в Ню Йорк през 2001.

Работата на Владимир Вано в областта на икономическото развитие на ЦИЕ започва през 90-те с Deloitte&Touche. През 1999 влиза във финансовия сектор като асистент на главния икономист на словашкия клон на ING. При завръщане в Ню Йорк оглавява Изследвания във финансовия отдел на Slovenska sporitelna. От 2002 е редовен колумнист по регионални и глобални финансови пазари в списанието за икономика и бизнес TREND.

Бил е съветник по валутни въпроси на вицепремиера и министър на финансите на Словакия.

Включен в списъка на експертите по публични финанси на UNDP (United Nations Development Programme).

От 2007 е главен анализатор на SBERBANK Slovensko и през юри 2013 бордът на Sberbank Europe AG го назначи за ръководител на Изследователския център за ЦИЕ.

Член на борда на Pontis Foundation в Братислава и на възпитаниците на WU Executive Academy във Виена.

Vladimír Vaňo Head of CEE Research SBERBANK Europe AG Chief Analyst