fallback

Катя Пеева: Много българи има и на гръцките острови на юг

Ранният Великден тази година привлече с ниски цени българските туристи в Южна Гърция

12.04.2015 | 21:05 Автор: Петко Трухчев

Близо 100 хиляди българи са в Гърция за Великден, по данни на гръцките туроператори. Освен традиционните дестинации в северната част като Солун,Халкидики и Кавала тази година голяма част от българските туристи са избрали да прекарат празника и на южните острови Санторини и Миконос. Това предаде кореспондетът на БНР от южната ни съседка Катя Пеева в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков.

Заради ранния Великден тази година, а и понеже все още е студено за море, цените на иначе скъпите острови Миконос и Санторини, са все още доста ниски и затова има много българи там. Българска окупация през последните години има и на остров Корфу.

Още по темата

Традицията за честване на Христовото възкресение е различна в отделните острови, разказа Катя Пеева.

В Пелопонес с благодатния огън в 12 часа пускат и цветни балони в небето, а на остров Закинтос пускат бели гълъби.

Иначе гръцката трапеза тази година е по-бедна. С 20% е паднал оборотът на магазините преди Великден спрямо миналата година. Основният проблем сред гръцкото население е безработицата. Тя гони вече 26%, а сред младежите достига 60 на 100, посочи Пеева.

Реално в момента нито един държавен служител не е уволнен. Проблемът е в частния сектор. Там заплатите са много ниски, работи се на черно, без осигуровки. В голяма верига магазини,например, наемат служители за 400 евро.  

Приватизацията на пристанището в Солун е неизбежна,посочи Пеева, която живее в града от дълги години. Голямата битка е между Русия и Китай. Апетити има и за други ключови пристанища. Русия вече заяви желание да приватизира и гръцките железници.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback