fallback

Кьосева: Проектът Eastring е интересен за нас, защото ще преминава през България и Румъния

Проектът Eastring е 4 пъти по-евтин от газопровода Tesla

07.04.2015 | 22:28 Автор: Ирина Георгиева

Проектът, наречен Tesla има два основни проблема, според унгарски експерти, обясни Светла Кьосева, кореспондент на БНР в Унгария в Денят Он Ер. По думите й единият от тях е, че той не е свързан със страна производител, всички участнички в него работят да предаване на чужд газ, а от другият е, че той е твърде скъп - изчислява се на 4-5 млрд. евро.  

"В същото време словашката фирма Eustream е предложила друг проект, наречен Eastring (Източен пръстен), който да струва поне 4 пъти по-евтино и причината за това е, че проектът използва вече построени трасета. Той за това е интересен и за България, защото неговият път ще води през България и Румъния." - допълни Кьосева

"Безспорно Виктор Орбан има важна роля в осъществяването на тази среща и задвижването на проекта. Има още много неясноти кой какво и как е замислил. Тези дни се говори, че на срещата  Путин-Орбан в Будапеща за използването на унгарските хранилища за земен газ, които са доста големи - над 6 млрд. куб. м. Тяхното разположение по пътя за Европа е твърде удобно. Това е било потвърдено от руския посланик в Унгария, който в едно свое интервю, миналият понеделник потвърди намерението на Москва да използва Унгария като разпределителен център на руския газ." - предаде Кьосева.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback