fallback

Чешкият президент няма да приема в резиденцията си американския посланик

Позицията, която заема чешкият президент е "показване на зъби" срещу САЩ, смята Богомил Шопов

06.04.2015 | 21:31 Автор: Ирина Георгиева

Президентът на Чехия Милош Земан заяви, че няма да приема в официалната си резиденция посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро, предаде Reuters. Причината за това е коментарът на американския посланик по чешка телевизия, че присъствието на Земан като единствения държавен лидер от ЕС на тържествата в Русия би било недалновидно. Позицията, която заема в момента чешкият президент е "показване на зъби" срещу САЩ, коментира кореспондентът Богомил Шопов в Денят Он Ер. По думите му за щастие това не е позицията на чешкия народ или на парламента.

Чехия не е президентска република. За съжаление на много чехи президентът не прави добри неща. Постоянно има много скандали с него, а миналата година народът го замеря с яйца. Преди няколко месеца също имаше скандал." - обяви. Шопов.

Според кореспондента политиката към Руската държава е съвсем различна и не е такава, каквато е на чешкия президент.

Чешкият президент, който има предимно церемониални функции, често се отклонява от общия европейски курс във връзка с Украйна и критикува санкциите срещу Русия, отбелязва Reuters. Правителството на Чехия, отговорно за външната политика, обаче напълно се придържа към линията на общността, допълва информационната агенция.

Чуйте коментара на Богомил Шопов в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback