Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Роглев: Няма губещи сред местните избори във Франция, според реакциите на партиите

Изборите във Франция се водят местни, но по-скоро са за управление на области или така наречените департаменти

23.03.2015 | 21:40 Редактор: Ирина Георгиева
Роглев: Няма губещи сред местните избори във Франция, според реакциите на партиите

Изборите във Франция се водят местни, но по-скоро са за управление на области или така наречените департаменти, обясни Любомир Роглев от Париж в Денят Он Ер. По думите му последните месеци предизвикаха какафония какви ще са точните правомощия на тези области/ департманети, а избирателите са били малко объркани.

Според изказванията от 22 март обаче губещи няма, отбеляза Роглев.

"Така наречената републиканска десница на Саркози каза, че ние спечелихме. Разбира се сами не спечелиха, а с центъра. Госпожа Марин льо Пен с Националния фронт каза: "Ами ние спечелихме." А се очакваше, както знаете да бъде първата партия, както се опита да го покаже, но в крайна сметка не се получи. И левицата каза: "В крайна сметка не загубихме чак толкова много, значи спечелихме." Така че губейки нямаше като че ли снощи до момента в изказванията." - коментира Роглев.

Наблюдават се няколко тенденции, подчерта Роглев. Първата е, че потвърждава се идеята на Жюпе (бивш министър-председател на Франция), за един съюз с центъра. Другата тенденция е загубата на социалистическата партия заради нейната политика. Третата тенденция е победата на Националния фронт в така наречените работническите райони и тези слоеве, които бяха към социалистическата и комунистическата партия." - допълни Роглев.

Чуйте Любомир Роглев за местните избори във Франция в следващия видео материал: