Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ресурсът за сигурността у нас е крайно недостатъчен, според експерт

Няма нужда от Министерство за бедствията, трябва по-добра координация между звената

15.03.2015 | 20:41 Редактор:
Ресурсът за сигурността у нас е крайно недостатъчен, според експерт
Ресурсът за сигурността у нас е крайно недостатъчен, според експерт

Ресурсът за сигурността у нас е крайно недостатъчен, каза д-р Екатерина Богомилова.

Има завишени очаквания от страна на хората към държавата по отношение на ролята й по време на бедствия и аварии. Ресурсът за превенцията им обаче е крайно недостатъчен. Това коментира гл. ас. д-р Екатерина Богомилова - преподавател по Управление на риска при бедствия и аварии в УНСС в предаването Денят он ер с водещ Ивайло Лаков.

Според експерта държавата се е справила сравнително добре с последиците от падналия в Родопите сняг през последните дни, който остави стотици села без ток цяла седмица. Основният проблем обаче е, че липсва превенция въпреки, че се знае какво и къде ще се случи, заключи Богомилова.

Не бих казала, че е имало хаос от страна на държавата. С този ресурс с който разполагаме...Не е нужно отделно министерство, има достатъчно звена към няколко министерства - МВР, МРРБ, МОСВ. Просто трябва да се координират по-добре помежду си.

Според Богомилова основният координационен щаб трябва да е в МВР, а през последните дни сме били свидетели как регионалният министър, отговарящ само за пътищата, изземва тези функции.

МВР има достатъчно добра материална база за координация, каза д-р Екатерина Богомилова.

Още по темата

Хората също не реагират на предупрежденията, посочи Богомилова.

Например червен код за силни снеговалежи в Родопите беше обявен няколко дни предварително.

Въпреки това не са липсвали туристи, които са тръгнали към хижи в тези райони. Така те са застрашили освен собствения си живот, така и този на спасителите.

Планирането е част от управлението на риска. В такъв случай на първо място е социалният ефект - гледа се здравето и безопасността на хората, после е икономическия, най-накрая и екологичния.