fallback

Д-р Болтаджиев: От управителя на Здравната каса не зависи нищо

Основните правомощия на органа са в ръцете на Управителния съвет, коментира хирургът

14.03.2015 | 21:00 Автор: Петко Трухчев

Кой ще е управител на Националната здравно-осигурителна каса не е от голямо значение. Функциите му са много малко. Това е партийна кандидатура. Така коментира изборът на нов шеф на здравната каса в четвъртък д-р Николай Болтаджиев - член на УС на Националното сдружение на частните болници у нас в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков на 14 март 2015.

Д-р Комитов е един човек, който е много компетентен. Но той има много малко щатни правомощия. Основните правомощия са в ръцете на УС на Касата.

Д-р Болтаджиев разкритикува и моделът на управление на касата. Той отхвърли идеята на здравния министър Петър Москов за увеличение на Управителния съвет с още 2 души от квотата на държавата. Така държавата ще има изцяло контрол над Касата.

Нашите средства за здраве трябва да се управляват по друг начин. Те са публични средства. Не трябва да се решава от профсъюзи, работодатели и държава. Оттук нататък Касата не трябва да се управлява от държавата повече. Този надзор е такъв от 2003-2004г.

Освен това трябва да се премахнат и въведените през 2010-та година "нива на компетентност" на болниците, счита д-р Болтаджиев.

Например според III-то ниво на компетентност условията са една болница да има 9 хирурзи...но една хирургия може да е добра и с един хирург, а тези 9 само оскъпяват услугата.

Тъй като цените на клиничните пътеки са еднакви основните начини болниците да печелят или да не фалират са хоспитализациите. Затова и през последните 3 години е имало бум на прием на болни, посочи д-р Болтаджиев. През 2014-та обаче тази тенденция е преодоляна като ръстът е само 5%, което е нормално заради застаряващото население, коментира още здравният експерт.

Още по темата

Липсва равнопоставеност между държавните и частните болници до достъпа до европейските фондове. С европари могат да се субсидират само държавните и общинските болници, които веднъж вече получават средства от държавата за ремонт и поддръжка. Частните нямат това право - затова и здравните услуги там са по-скъпи и не могат да се конкурират с държавните. Конкуренцията трябва да е на ниво качество, а не ценово, а парите да следват пациента, завърши коментара си д-р Болтаджиев.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback