Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Украйна отстъпи заради наемниците в Дебалцево: Михайлов

12.02.2015 | 22:52
Украйна отстъпи заради наемниците в Дебалцево: Михайлов

Коментар от Москва на преговорите в Минск на Васил Михайлов, кор. на БНР в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 12.2.2012.


Реакциите на срещата в Минск на 11/12 февруари 2015

„Оценката на това, което стана в Минск като цяло е положителна.

Изтъква се обаче неяснотата на механизмите за гарантиране и изпълнение на договореностите в Минск. Не е ясно точно къде ще мине разграничителната линия, как ще възприемат и самите хора, след като в последните месеци бяха подложени на кървава война.

Тук се изказва мнение и срещу възможността т.нар. контактна група да взема решения и да ги прилага. Знаем, че именно тя в следващите дни ще има основна роля в прилагане на споразуменията.“

 

Границата между Украйна и Русия

„Сепаратистите ще се изтеглят от линията, начертана през септември, а украинските войски ще изтеглят тежкото си оръжие от сегашната, фактическа линия на фронта.

Смята се, че ключов момент е това, което се случва около Дебалцево – където няколко хиляди войници са обградени. Появиха се информации, че сред войниците там има 500-1500 наемници-граждани на страни от ЕС.

Тази информация не може да бъде потвърдена, но се предполага, че желанието на Киев да не се разкрие истината за това ги кара да отстъпят от искането си демаркационната линия да мине по границите от септември.“

 

Кой е Примаков?

"Евгений Примаков направи много интересно изказване по време на семинар на Меркурий център, чийто председател е той.

Евгений Примаков е бивш руски външен министър, министър-председател, активен журналист, дипломат от съветско време, има причастност и към специалните служби, по-специално към външното разузнаване.

В наши дни се смята за много авторитетен политик, с чието мнение се съобразяват най-вече във външната политика.

Той първо каза, че трябва да се признае правото на Украйна да владее Донбас, Донецка и Луганска област, а също така въпреки санкциите, Русия според него не трябва да прекъсва своите връзки с НАТО, САЩ, Европа. Защото изпадайки в изолация тя наистина може да се превърне във втора ръка държава"..

 

Чува ли Путин?

"Самият факт, че Кремъл се съгласи със запазване на териториалната цялост на Украйна, говори са това. На този етап като че ли е забравена идеята за Новорусия. Макар че не съм сигурен дали след време няма да бъде издигната отново.

Вероятно се чуват тези гласове, защото това, което се случва в руската икономика няма как да не влияе върху решенията.

Макар че всички осъзнават, че ако някой си е правил сметката, че чрез тези санкции да настрои населението срещу властта, на практика тук се получи точния обратният ефект.

Хората като че ли се сплотиха около Кремъл".