Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Стоил Цицелков: Имаше и изборно насилие, и необучени членове на СИК

"Дали сме голяма независимост на СИК-овете", коментира представителят на Обществения съвет към ЦИК

28.10.2024 | 21:11 Редактор:

За съжаление, това е една порочна практика, за която сме говорили много пъти - сменят се хора в последния момент с необучени такива, хора, които в последния момент разбират, че са председатели. Мотивацията е различна, понякога има уважителни причини, но за съжаление, в повечето случаи не е. Става дума за борба на фракции в една партия, говорим за ДПС. В Благоевград смените са в ДПС, ГЕРБ, ИТН. Това каза Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му всеки е съгласен, че в изборите най-слабото звено са СИК-овете.

"От години предлагаме тези хора да издържат тест, да бъдат обучени. Проблемът е, че няма санкции и сме дали голяма независимост на СИК-овете. Те имат голямо тълкувание коя бюлетина е валидна, коя не е, а това до голяма степен изкривява резултатите. Докато нямаме минимален образователен стандарт, че тези хора разбират методическите указания по един и същи начин, няма как да участват", допълни Цицелков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Хора не знаеха за какво гласуват"

Той разкри, че е имало изборно насилие.

"Слава Богу, нашият екип не е пострадал. Това е една много грозна практика, която бяхме забравили. Това е недопустимо, но няма да съм от тези, които ще обвиняват МВР. Но сега очаквам да има действия. Видяхме хора, които се опитваха да напътстват гласоподаватели, чуваха се номера на партии и преференции. Има баджове с партии", подчерта Стоил Цицелков.

Имало е и хора, които не знаят за какво гласуват.

Сгрешените протоколи

"Над 15% от камерите за видеонаблюдение изобщо не се включиха. На много други нямаше добра видимост, или имаше лице от СИК, което изцяло закриваше камерата. Ние знаем, че ако един закон не можеш да го приложиш, той отпада автоматично", поясни гостът.

Цицелков е на мнение, че грешките в протоколите са от човешко изнемогване.

"Имаме много секции, където една политическа партия печели над 90%. В село Ямино - 98% за "ДПС - Ново Начало", 96% в село Бабяк. ГЕРБ печелят Симитли с 88%", разкри той.

Гледайте целия разговор във видеото.