fallback

Димитър Марковски: Борислав Сарафов не е парашутист, който се е появил ей така

"Адвокатите винаги сме имали активни граждански позиции", каза той

25.10.2024 | 20:16 Автор: Искра Ангелова

В Деня на европейския адвокат, адвокати се събраха на протест пред Съдебната палата.

"Колкото и да сме незначителни на европейската карта, ние сме част от голямото европейско семейство. Така че колегите днес с основание могат да бъдат поздравени. По отношение на протеста - адмирирам, защото адвокатите винаги сме имали активни граждански позиции, които са свързани със защита и правата на българските граждани. Разбирам чувството за дисбаланс, което е породено в тях", каза адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му с Борислав Сарафов са били професионални противници във времето, когато Сарафов е бил окръжен прокурор.

Неговият стаж е по-голям от този на предишния главен прокурор

"Смущаващото в случая е обстоятелството, което застъпиха като позиция, че не този избор на главен прокурор е проблемен с оглед изтеклия мандат на ВСС. Има добри аргументи и в едната, и в другата насока, но в края на краищата този избор трябваше този избор трябваше да бъде пристъпен в момент, в който вече има нов ВСС. Сарафов не е парашутист, който се е появил ей така. Неговият стаж и опит е много по-голям от този на предишния главен прокурор", допълни адв. Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че е депозирана концепцията на прокуратурата.

"Разбрах, че за нея има много критики от колеги, които са от самата прокурорска система. Но това е въпрос, който много внимателно трябва да бъде дискутиран в рамките на ВСС. За независима прокуратура може да говорим, когато се види бъдещият нов състав на ВСС - тогава може да се прави прогноза дали тази заявка е реално изпълнима", подчерта гостът.

Според него са се осветлили много тъмни процеси, които са били в годините.

"Те нагнетиха много голямо напрежение в хората и създадоха обосновано логично предположение за наличието на такива зависимости. Видяхте какви тежки щети нанесе казусът с Мартин Божанов - Нотариуса. Непоправимо тежки удари нанесе върху цялостния авторитет на прокуратурата. Тези дела на трупчета се изваждат в много удобни моменти, които съвпадат с определени политически събития в политическия живот", добави адвокат Димитър Марковски.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback