Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Явор Нотев: Прокуратурата е удобна бухалка на властта

Не е честен изборът на нов главен прокурор с един кандидат, каза юристът

22.10.2024 | 21:12 Редактор:

Има ли законова възможност да се спре процедурата за избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд (ВАС)?

"Това е въпрос, който виси в пространството. Ще стане по-актуален с наближаване на изтичане мандата на председател на ВАС. Не случайно се шегуваме, че ВАС е над изпълнителната власт в страната. Защото реално кой управлява процеса на създаване на нормативната уредба в държавата? Няма готовност за избор на един от тримата големи. Единият голям вече трябва да бъде заменен", каза юристът Явор Нотев в студиото на в "Денят ON AIR". 

По думите му смяната на главния прокурор е била формална.

"Нямам усещането, че нещо друго се смени в системата на прокуратурата освен персоналното отстраняване на Иван Гешев от този пост. По обиден начин се стигна до това отстраняване - във връзка с рязко смененото становище на ВСС, който беше подкрепил Иван Гешев", мотивира се Нотев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Използването на прокуратурата за политически нападки

Юристът е категоричен, че в прокуратурата няма децентрализация, което я превръща в удобен инструмент за влияние.

"Може да се атакува политическия противник с бухалката на властта, както някои определят прокуратурата, тя е удобна за тази цел. Когато не по реда някой атакува дадена личност, най-лесно е чрез прокуратурата с тези безконтролни стъпки - обвинявам този във връзка с нарушението на закона. По-далеч е ролята на съда, където въпросът ще бъде решен. То тези дела никога може да не влязат в съда", коментира гостът.

Бившият депутат изрази и позицията си, че състезание за нов главен прокурор с един кандидат не е честно.

Гледайте целия разговор във видеото.