Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ангел Найденов: Бенямин Нетаняху не се задоволява само с удари по Ливан и по Газа

Невъзможно е постигането на траен мир в Близкия изток, отбеляза бившият военен министър

22.10.2024 | 21:00 Редактор:

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Израел, за да направи нов опит за постигане на примирие в Ивицата Газа.

"Това е 11-ото посещение в рамките на 12 месеца на държавния секретар, като сегашното му посещение, в рамките на седмица, предвижда освен разговори с Нетаняху, посещение в Йордания и в Катар. Темите ще бъдат прекратяването на бойните действия в Газа и в Ливан и същевременно трябва да се види резултатът от съвместното писмо на държавния секретар и на секретаря на отбраната на САЩ, в което се настояваше за осигуряване на по-голямо количество хуманитарна помощ. Твърди се, че вече се осигурява преминаването на хуманитарна помощ в рамките на 250 камиона на ден. Това количество е абсолютно недостатъчно", коментира бившият военен министър Ангел Найденов в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че Нетаняху не се задоволява само с удари по Ливан и по Газа. Продължават ударите и в Сирия, Ирак, и атаките срещу хутите в Йемен.

"Ликвидирането на Яхия Синуар е огромна победа за Нетаняху. Това е убийство, което оставя голяма празнина в "Хамас", каза Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Условията за прекратяване на огъня

Бившият военен министър обясни, че Израел е предоставил, преди посещението на Блинкен, своите условия за прекратяване на огъня, като първото условие е да се осигури активното присъствие на израелската армия в района на Южен Ливан, за да не се допусне ново въоръжаване на "Хизбула". Второто условие е да се разрешат свободните полети в ливанското въздушно пространство на израелските ВВС. По думите му анонимни източници посочват, че нито Ливан, нито ООН биха се съгласили с тези условия, което прави невъзможно постигането на мир. А траен такъв според Найденов е абсолютно невъзможен.

На въпрос има ли значение за развитието на конфликта в Близкия изток и в Украйна кой ще спечели изборите в САЩ - Харис или Тръмп, Найденов отговори положително, но добави, че по отношение на Израел дори и да има смяна в Белия дом, едва ли ще бъде променена преференциалната политика на САЩ и подпомагането им с оръжия. Според бившият военен министър по-отношение на Украйна е по-вероятно да се очаква промяна.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
45678
преди 3 дни
защо го изтрихте? След Газа и Ливан израел ще унищожи Дамаскус и значителна част от територията на Турция. Предполагам Босфора и Дарданелите. Трябват им безпрепятствен път до новите им територии, днешните България и Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар