fallback

Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" e нелегална

"България продължава да затъва", заяви енергийният експерт

18.10.2024 | 20:56 Автор: Толя Стоянова

АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" подписа нов договор с "Уестингхаус".

"АЕЦ "Козлодуй" и нейната дъщерна компания "Нови мощности" са започнали изграждане на седми блок още през лятото на миналата година според Министерството на околната среда и водите. Към този момент няма решение на Министерския съвет за изграждане на нови ядрени мощности. Никой не може да си позволи сам осъществяване на такова инвестиционно предложение. Няма подписани никакви договори, няма никакви предварителни разговори или одобрение от Европейската комисия (ЕК). Имаме нелегална атомна централа, което осъществяване започна", коментира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че България има договор за използване на ядрената енергия в Европейския съюз (ЕС), при който участието на фирми извън ЕС трябва да се одобри от ЕК.

Трупаме тежък метал в отработеното гориво

"Продължава България да затъва. В края на миналата година на площадката на Козлодуй имаше натрупани около 996 тона тежък метал в отработеното гориво. Тази година се увеличава - около 1 030 тона. Може временно да се съхранява, но това не трябва никого да успокоява, защото временното съхраняване има граници. Свършва периодът на междинното съхраняване и трябва някъде да го сложим. Единственото засега прието решение е изграждането на дълбоко геоложко хранилище на 400-600 м под земята в специална система, така конструирана, че да има множество изградени инженерни бариери между тези опасни отпадъци и жизнената среда на човека", поясни проф. Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Утре спират за планов ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за около месец.

"Още днес е започнало намаляване постепенно на мощността, вероятно към нощните часове блокът ще бъде спрян за около 40 дни. Главната цел е да се опитат да решат проблемите с третия парогенератор", добави енергийният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback