Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ултрамаратонци пробягаха "Ком-Емине", за да помогнат на деца с увреждания

Мисълта за тях и това, от което имат нужда, ни държеше, казаха Пирин Галов и Павлин Райчев

18.10.2024 | 20:45 Редактор:

Ултрамаратонците Пирин Галов и Павлин Райчев пробягаха "Ком-Емине" с благотворителна кауза.

"Фондация "Ела и ти" се занимава седем години с тази си дейност, която ние подпомагаме. Успява първа да вкара хора с увреждания в пещери, да ги прокарва с тролеи по въже по водопади, да ги качва на труднодостъпни места. Бяхме поканени да качим едни деца високо в планината. Благодарение на това, тези деца успяха да влязат в сърцата ни, решихме да им помогнем като съберем средства за закупуване на специализирана количка", каза Райчев в "Денят ON AIR".

Вече са събрани малко над 10 000 лв., колкото са и необходими за една количка, сподели той.

С любов към природата и каузата

"Ние обичаме природата, планината. Когато ни поканиха, приехме с удоволствие. Те нямат достъп, стоят в стаи, щракат на компютър, чрез нас видяха един нов свят. Едно от децата беше виждало морени само на снимка, в един момент ние минахме с количката върху морените. Това е като сбъдната мечта", разказа Галов пред Bulgaria ON AIR.

Трудностите не са малко, казаха гостите - безсъние, умора, метеорологични условия.

"Това ни забави. Когато забавихме темпото, ни стана и студено, но тези неща почти ги забравихме. Минаха няколко дни от опита, помним само добрите емоции. Основното, което ни държеше са тези деца и мисълта за тях", сподели Райчев.

Двамата изтъкнаха, че идеята им е била да дадат гласност на каузата, а всеки, който иска, може да посети сайта на Фондацията и да помогне.

"Проблемът не е само с децата и с количките. Има деца, които имат желание да ходят в планината. Има колички, но няма доброволци. Друг път е обратното. Това е непрекъснат процес, който трябва да бъде бутан във времето. Не можем да чакаме всичко на държавата. Всеки трябва да отдели време, за да подаде ръка. Ултрамаратонът е свобода", подчерта Галов.

Трябва да бъдем хора и да гледаме в една посока, за да се получават нещата, посъветва от своя страна Райчев.

Гледайте целия разговор във видеото.