fallback

Георги Димов: Владимир Путин има интерес от разширяване на войната в Близкия изток

"Атаката на "Хамас" беше на 7 октомври миналата година - рожденият ден на президента на Русия", подчерта международният анализатор

18.10.2024 | 20:15 Автор: Толя Стоянова

Предстои военен отговор на Израел за нападението от страна на Иран на 1 октомври, когато бяха изстреляни близо 200 балистични ракети. Израел на най-високо равнище няколко пъти гарантира, че ще бъде отговорено с каквито средства прецени. Най-сериозният вариант е да бъдат нанесени удари по ядрените съоръжения. Вторият вариант е да се ударят петролни съоръжения. Третият - да бъдат атакувани ирански военни обекти. Четвъртата допълнителна опция се връзва с пейджърите и със серията от убийства на доказани терористи. Това каза международният анализатор Георги Димов в предаването "Денят ON AIR".

Каква роля имат изборите в САЩ за развоя на конфликта?

Според анализатора Израел би отговорил на Иран след изборите в САЩ, защото, ако нападне след изборите, новоизбраният американски президент ще бъде поставен в много лошо положение, независимо дали това ще е Камала Харис или Доналд Тръмп. По думите му Демократическата партия в САЩ държи на спазването на човешките права. Димов е на мнение, че ако бъде избран Доналд Тръмп, нещата ще бъдат по-различни - той ще обръща по-голямо внимание на въпросите вътре в САЩ и ще има много по-рязка позиция по отношение на Иран.

На въпрос кой има интерес от война между Иран и Израел международният анализатор уточни пред Bulgaria ON AIR, че израелските сили за отбрана са оповестили, че в складове и тунели на "Хизбула" в Иран са открити съвременни руски оръжия. Отбеляза и, че атаката на "Хамас" беше на 7 октомври миналата година - рожденият ден на президента на Русия Владимир Путин. Според експерта Путин има интерес от разширяване на конфликта в Близкия изток.

"Ролята на Турция никак не е малка. Тя се намира най-близо до конфликтите места. Турция поддържа много силен военен контингент в Северна Сирия. Тя има изнесени свои въоръжени сили. Провежда периодични операции в Ирак. Придобила е изключителен военен опит, самочувствие и амбиция. Преди Лозанския мирен договор Турция и нейният предшественик Османската империя са владели почти целия Близък изток. Имат много специално отношение и никога няма да загърбят техните мюсюлмански братя", обясни Димов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback