fallback

Янка Такева: Ако политиците не си спазят обещанията за по-високи заплати - излизаме на протест

"Когато професията е феминизирана, винаги има насилие, ниски заплати", каза председателят на Синдиката на българските учители

17.10.2024 | 21:05 Автор: Искра Ангелова

Като ни плашат, че бюджетът за 2025 година ще бъде много рестриктивен, искам и аз да ги уплаша, защото с учителя шега не бива. Синдикатът на учителите изпрати в Министерството на финансите и в нашата конфедерация, проведохме и много разговори за това какво очакваме от Бюджет 2025. Необходими са 689 млн. лв. за увеличаването на работните заплати на педагогическите специалисти, учители и всички приравнени към длъжността учител, включително и увеличението на минималната работна заплата. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ другото важно е, че трябва да се осигури издръжката на детските градини и училищата.

"Общо ние сме поискали увеличаването на Бюджет 2025 с 1,3 млрд. лв., за да може да осигурим работните заплати на учителите с 18% увеличение от 1 януари, да осигурим издръжката на детските градини и училищата, както и на образователните звена, без които не можем, както и създаването на добри и иновативни политики", допълни Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Диалогът с МФ

Тя разкри, че с Министерството на финансите има диалог благодарение на председателя на КНСБ Пламен Димитров и на главния икономист на КНСБ Любо Костов.

"Има диалог и с МОН, ние малко се разминаваме с процент увеличение на работните заплати. Разчитам, че по време на предизборната кампания всички политически партии, които ухажват образованието, учителите и директорите да си изпълнят обещанията. Подготвяме се и за протестни действия, защото българският учител дълго време заседя, разчитайки на обещанията на политиците", подчерта председателят на Синдиката на българските учители.

Гостът припомни, че минаха 18 години от голямата стачка на учителите.

По-малко мъже в образованието

"На много големи им се стачкува, особено мъжете в образованието, които не могат с тази заплата да си издържат семейството. Някъде около 18% от гимназиалния етап и професионалните учебни заведения са мъжете, и някъде около 8% са в прогимназията. В началния курс имам 3%. Когато професията е феминизирана, винаги има насилие, ниски заплати, подценяване на труда и ако искаме да възпитаме децата - в образованието трябва да има разпределение на мъжете и жените", категорична е Такева и затвърди, че ще напълнят площадите, ако политиците не си спазят обещанията.

Такева добави, че младите хора не искат да следват в университетите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2033 гласа

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback