fallback

Ваня Григорова: Вече се стига до спиране на линии от градския, защото няма кой да шофира

"Крайно време е да спрем да виним работника", каза общинският съветник

17.10.2024 | 21:23 Автор: Беатрис Младжова

Защо се провали днешното извънредно заседание на СОС? 

"Отказът на колегите от ГЕРБ да входират искане, в което има точка за актуализация на бюджета така, че да се осигурят средства за допълнителни възнаграждения за транспортните работници за мен е причина да не подкрепям извънредната сесия и да откажа да присъствам. Бонусната система можеше от лятото да заработи. Г-н Терзиев не откликваше на поканата на синдикатите да се доуточнят детайлите. Структурата на бонусната система е финализирана още август", заяви общинският съветник от "БСП за България" Ваня Григорова в "Денят ON AIR". 

По думите ѝ има липса на шофьори, а се пестят 1 млн. лв. от заплати на работниците.

"Половин милион лева Столичната община дава за адвокатски хонорари за дело. Сега е прехвърлено на частна кантора, която ще получи повече. Спестяват си 1 млн. лв. от работниците, но се дава на частна кантора. Вече се стига до спиране на линии по определени курсове на градския транспорт, защото няма кой да шофира. Дни преди предходната сесия, линии 3 и 8 на тролейбусите бяха спрени след 20:30, защото няма кой да шофира", допълни Григорова за Bulgaria ON AIR.

Липсват средства за закупени автобуси

Според нея капиталовата програма не се изпълнява.

"Има писмо от ръководството на Столичния автотранспорт до кмета Терзиев, в което за пореден път се молят да изплатят 240 хил. лв., които са гласувани миналата година, с които вече са закупени 4 двуетажни автобуси, тези средства трябва да бъдат получени от Столичната община. 690 млн. има по сметките на Столичната община по думи на зам. кмета по финанси Иван Василев. И тези сметки спят, докато общинските дружества продължават да затъват", коментира гостът.

Няма да е 30% увеличението, а ще е под 10%, категорична е Григорова.

"Финансирането е недостатъчно, но от страна на държавата, а не на Столичната община. Критиките към ГЕРБ са напълно основателни. Социалните плащания не са базирани на минималната работна заплата. Крайно време е да спрем да виним работника. Те приеха най-тежките линии да получават 12 стотинки на км пробег, средните са 6 стотинки и най-ниските са 3 стотинки. По този начин средно водач и служител ще получава под 10% увеличение", поясни общинският съветник.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2033 гласа

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback