Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

3-4 хил. лв. заплата за шофьор от градския транспорт в София

Бойко Димитров разясни за бонусната система и посочи нерешените проблеми в столицата

16.10.2024 | 20:56 Редактор:

Въвеждат бонусна система за заплащане в столичния автотранспорт и електротранспорт. Това ще се случи от 1 ноември.

"Ще има достатъчно време да се подготви самата система. Тя се изработи с много представители. Въведе се със съгласието на синдикатите. Основната идея е да се възнаграждават хората, които упражняват повече труд. За всяка категория се начислява бонус на база на изминатите километри", коментира общинският съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София" Бойко Димитров в "Денят ON AIR". 

Средното увеличение на възнаграждението, което се очаква, е около 250-300 лв., уточни гостът на Ганиела Ангелова.

Бонус системата няма да е чак 15%, но за някои от младите шофьори ще бъде над 15%. Средно ще бъде около 10% увеличението, посочи още Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Проблемите с градския транспорт в София

"Има огромна разлика между "Метрополитен" и "Столичен автотранспорт". В автотранспорта старото ръководство беше оставило без действащи договори за доставка на резервни части, не беше направило обществени поръчки. В момента има над 100 автобуса, които не са в движение, защото няма резервни части. Липса на капацитет и желание. Автотранспорт беше в много тежко финансово състояние. Няма как за една година да решим тези проблеми. 20 млн. лв. се отпуснаха тази година за погасяване на старите задължения", обясни Бойко Димитров.

Общинският съветник добави, че заплатите на шофьорите са между 3 и 4 хил. лв., но алармира, че има недостиг на шофьори и действащите такива работят твърде много.

Има ли златни колчета и парапети в София?

"Това е поредната инсинуация на ГЕРБ. Те много ловко изопачават фактите. Плащаме на общинско дружество, което има ръководство, избрано и от ГЕРБ. Това дружество е дало тези оферти. Там има данни, че старото ръководство е дало по-ниски цени, които могат да се изпълнят. Не плащаме сумите към частна фирма, а към наша общинска", подчерта Димитров.

Той посочи още, че дълговете на "Топлофикация-София" са за милиарди. И попита на свой ред: Как толкова години нищо не се направи да не трупа дългове?! 

"Смени се ръководството на общината и започнаха едно по едно да изскачат като бомби. По-малките топлофикации са инвестирали в нови мощности и сега са печеливши дружества", каза Димитров. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1583 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
MechoPuh
преди 4 минути