fallback

Висшето образование гарантира националното и духовното развитие на България

Въпросът е как се разпределят средствата, заяви Николай Цонков от СИНПИ

16.10.2024 | 20:59 Автор: Толя Стоянова

От тази година се отделят 0,9% от Брутния вътрешен продукт за висше образование, което е около 1 млрд. лв.

"Повече от 10 години висшето образование беше неглижирано и подценявано, водено към ликвидация. Тази политика по различен начин се прилага чрез финансирането. На системата се гледа просто като на едни потоци от пари. Не се вижда колко е важна тази система. Висшето образование е част от националната сигурност на България. Когато не функционира добре средното образование, ние сме ограничени по отношение на подбор. Най-големият проблем е демографската криза", коментира Николай Цонков от Стратегическият институт за национални политики и идеи (СИНПИ) в предаването "Денят ON AIR". 

Висшето образование може да реши проблема с демографската криза?

Според него висшето образование може да бъде много ефективен процес за справяне с демографската криза, но са нужни точните политики и тяхното правилно прилагане.

"Необходимо е да има консенсус и висшето образование да бъде приоритет за всички политически партии. То гарантира националното и духовното развитие на България, не просто обслужва икономиката", подчерта Цонков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че трябва да се промени моделът на финансиране на висшето образование.

"Трябва 0,9% от вътрешния продукт да бъдат давани за висшето образование. Важно е по какъв начин се разпределят средствата в рамките на висшето образование. Имаме усещане, че системата е правена от ChatGPT. Не се отчитат много важни критерии", отбеляза Цонков.

На въпрос не са ли прекалено много университетите у нас, той отговори, че имаме 52 университета и отбеляза, че не са много. Гостът даде за пример Словакия и Австрия, които имат същия брой университети, но качеството им е по-високо.

"Трябва да правим разлика между отделните университети, но потенциала го има в системата. Трябва да се помисли по въпроса как държавата регулира качеството. Има достатъчно средства за всички, въпросът е как се разпределят", добави Цонков.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1593 гласа

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback