Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Д-р Мими Виткова: Медицината отстъпи място на финансите

Никой не си прави труда да разбере какъв е дефицитът на кадри, каза бившият министър на здравеопазването

15.10.2024 | 21:03 Редактор:

С грижа за хората - какво успяха да свършат депутатите в сектора на здравеопазването? 

"Оценката я пишат хората, които нямат на 60-80 км лекар въобще до себе си, хората, които отивайки в болница плащат хиляди левове и не знаят защо, а държавата безхаберно продължава да наблюдава този проблем и да не взима никакви мерки. Попаднах на случай, където човек с масивен кръвоизлив постъпва в лечебно заведение и за 2-3 седмици плаща цялото си лечение на стойност 28 000 лв. Националната каса ми отговори, че клиничната пътека не предвижда заплащане на медикаментите. Писах писмо до Министерството на здравеопазването, получих отговор, че Касата е самостоятелно юридическо лице и Министерството няма разпоредителски функции върху нея", заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ трябва да се помисли за изнасяне на аптеките в тези населени места в определени дни и часове, за да има някакъв достъп до медикаментозно лечение.

"Аптеката не е сергия. В аптеката има медицински специалисти, които са и консултанти на пациента и могат да забележат грешка в рецептата на пациента и да го насочат където трябва. Така от машини да се купуват медикаменти кои могат да се купят? Това, че съседът или реклама са ги препоръчали, не е лечение. Трябва да потърсим друга формула особено за селата, които вече сме ги забравили. Там няма нито лекари, нито аптеки, нито автобуси, нито пари имат хората да стигнат до града", допълни д-р Виткова за Bulgaria ON AIR.

Продължава да се увеличава липсата на специалисти

Според нея след не повече от 5-6 години ще усетим много остър дефицит от общопрактикуващи лекари.

"Здравната система е сбор от търговски субекти, които сами определят цената си. Цената на лекарския труд може да е от 2000 лв. до 50 000 лв. Вероятно има и повече. В чужбина чак такива тежки диспропорции няма. Никой не си прави труда да разбере какъв е дефицитът на кадри в отделните региони. Общопрактикуващите лекари са в голям дефицит", поясни гостът.

Медицината отстъпи място на финансите, категорична е д-р Виткова.

"На фона на огромния дефицит от медицински сестри, създадохме условия и малкото да напуснат. Още когато стартираха реформите не се направи необходимия анализ какви бяха проблемите на бившата система. Тази система е създадена да удовлетворява гражданите, които имат нужда от нея и работещите в нея. Цялата система работи за обороти, защото оборотите правят пари. Здравеопазването не е на нито една партия, а на целия народ", посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1145 гласа