Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Експерт: Енергийният сектор е "заложник" на политическите игри

"Не мисля, че сме изправени пред криза", каза въпреки това проф. Валентин Колев

15.10.2024 | 21:17 Редактор:

Зимата е на прага, а опасенията за възможна енергийна криза в България не стихват.

"Не мисля, че сме изправени пред криза. Системата е готова да покрие предизвикателствата на есенно-зимния период. Не трябва да забравяме 2017 г., когато беше една от най-студените зими, когато достигнахме максималния товар на системата. Тогава министър Петкова забрани износа на електрическа енергия, което не беше най-правилното решение. Мисля че тази зима, дори ако приемем, че ще бъде по-студена от миналогодишната, едва ли ще достигнем максималния товар", каза проф. Валентин Колев от Българската браншова камара на енергетиците за "Денят ON AIR".

Той обаче подчерта, че ТЕЦ "Марица изток 3" почти не е в експлоатация, което усложнява ситуацията. Според него, увеличеното присъствие на фотоволтаични и вятърни централи не е достатъчно, за да се компенсира този недостатък, особено през зимата, когато тези източници работят на минимални режими.

Колев акцентира върху важността на стратегиите, предложени от Европейската комисия, за преустановяване на работата на въглищните централи, които са основни замърсители. Той подчерта, че е важно да се разработят нови балансиращи мощности, за да се осигури стабилността на електрическата система. Проблемите в българската енергетика, свързани с политическите влияния, са сериозна пречка, като професор Колев заяви пред Bulgaria ON AIR, че енергийният сектор е "заложник" на политическите игри.

Колев обясни, че покачването на цените на електрическата енергия в България е резултат от разрушаването на генериращите мощности в Украйна. В резултат на това страната е принудена да закупува електрическа енергия, вместо да я изнася, както е било в миналото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1145 гласа