Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов: Лекарският труд у нас не е оценен

"Много дълго време в България не са водени политики, за да бъде решен тежкият кадрови дефицит", каза той

14.10.2024 | 20:30 Редактор:

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

"Категорично ще продължим с това, което беше заявявано в моето изложение по време на събора. Първо по приоритети ще настояваме най-накрая обещаваната ни и от политици, и от изпълнителна власт оценка на лекарския труд да бъде осъществена. Тя е много важна, за да се надгражда системата. Трябва да се знае цената на лекарския труд, трябва да се започне от някъде", коментира той в предаването "Денят ON AIR".

Методиката не е сложна, но трябва да се напомня за нея

"БЛС заплати на специалисти да бъде изготвена тази методика. Тя е подадена през декември 2022 г. към министъра на здравеопазването. До днес нищо не се е предвидило. След като мина съборът и се даде тази гласност, ние пак ще си търсим въпросната методика. Ще настояваме то да продължи в конструктивна насока. Раздвижиха се хората, които отдавна трябваше да бъдат раздвижени", анализира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-доброто решение се търси, когато е отсято през няколко лекарски мозъка - тогава може да се използва телемедицината. 

Кадровият дефицит е голям проблем в страната ни

"Само че ние винаги в България тези неща ги въвеждаме много бързо, недомислено и си мислим, че ще ни решат всички проблеми. Ние имаме тежък кадрови дефицит. Бързо взетите решения никога не са толкова правилни. Много дълго време в България не са водени политики, за да бъде решен тежкият кадрови дефицит, дори точно обратното. Той няма да може да бъде решен за ден или два. От този момент всички ние трябва да бъдем амбицирани в тази насока, за да имаме лекари и медицински специалисти", категоричен е д-р Брънзалов.

Според него българите имат достъп до качествено медицинска помощ, но той не е разпределен навсякъде. 

"Намаляваме. Колегите около моята възраст приключват техния професионален път. Аз обучавам специализанти и виждам колко дълго път имаме да извървим с тях. В последните години започна да има изявяващи желание, но те категорично нямат желание да започнат в тези по-отдалечени райони. Трябва сериозно да се прегледа политиката относно кадрите, здравната карта. Лекарският труд в България не е оценен", посочи д-р Брънзалов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 698 гласа