Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Психолог: Част от гласуващите са агресивни и искат да накажат политиците

"Тревожен съм за бъдещето на децата си", каза д-р Пламен Димитров

11.10.2024 | 20:50 Редактор:

Ефектът на афектите - преди 40 години, когато специализирах, правехме тези неща във Великобритания, в САЩ, нарича се вслушване в обществото. Обаждат ви се и питат - как се чувствате в тази обществено-политическа реалност, и записваме. Този подход го правят големите партии по света не само когато са в кампания, а защото искат да чуят гласа на човеците, които утре пак ще бъдат поканени до урните. Това каза психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му голяма група от запитаните от тях са казали да не ги занимават с "такива въпроси".

"Данните са от 10 септември до 10 октомври и данните са обработени. Всеки имаше право да дава повече от един отговор в рамките на минута. Получихме над 9 500 фрази, които описват състоянието на хората. Когато ги обработихме, 75% от тях са групата от на тревожно-депресивни състояния и преживявания. Тревожен съм за бъдещето на децата си, това, което ни се случва, е безперспективно", допълни д-р Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гневни и бесни избиратели

Той подчерта, че това е гласът на потенциалния електорат.

"След това идва група, която е 61%, те са висцерални. Това означава на физическо ниво отвращение, погнуса, чувство за омърсяване, чувството за болезненост. Агресивно-гневните са 42% от 9 000 отговора. Това са хора, които казват, че са бесни, гневни и че политиците трябва да бъдат наказани. И на последно място се появява групата на плахата надежда", коментира психологът. 

Изследването ще бъде повторено, след като минат изборите.

Гледайте целия разговор във видеото.