Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Боян Чуков: Нетаняху получава предупреждения от Байдън, а Путин не му вдига телефона

Израел има все повече противници в Европа, коментира международният анализатор

10.10.2024 | 21:20 Редактор:

Белият дом се опитва да обясни на Нетаняху, че пътят, по който е тръгнал е погрешен и Вашингтон не го одобрява. В момента Нетаняху има поведение, което започва да прилича на поведението на Зеленски, който също започва да си прави каквото си иска. Това коментира международният анализатор Боян Чуков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му премиерът на Израел Бенямин Натеняху е бил респектиран от много рязката промяна на ситуацията в нощта на нападението срещу Ливан. оказа се че реагираха не само американците, но и останалите държави. Анализаторът цитира и информация, според която руснаците вече са прехвърлили специалисти в Иран, както и електронна апаратура и руски самолети. 

"Това е една от причините Нетаняху да иска да се обади на Путин, преди седмица Путин не му вдигна телефона. Това доказа, че той няма преференциални отношения с Путин", заяви Чуков.

Байдън се дистанцира от Нетаняху?

В ефира на Bulgaria ON AIR международният анализатор подчерта, че американският президент се опитва да обясни на министър-председателя на Израел как поведението му не се отразява добре на демократическата партия, която е в предизобрна кампания.

"Нетаняху помага на Доналд Тръмп, който му предлага да удари ядрените инсталации на Иран. Вижда се, че тези инсталации са коренно различни, удар по ядрените инсталации значи много", каза Чуков.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че авторитетът на Израел през последните месеци се топи. 

"Израел има все повече противници в Европа. В Европейския парламент излязоха гръцки евродепутати, които остро поставиха въпроса за поведението на Нетаняху. Американската страна дискретно го предупреди, че ако се стигне до широкомащабна схватка, няма да подкрепят Израел", допълни Боян Чуков.

Ролята на САЩ, Русия и Великобритания в Близкия изток

От тези три държави по думите на Чуков зависи развоя на ситуацията в Близкия изток и ако те се разберат, ще има бърза деескалация. 

"САЩ и Русия са ситуационни партньори. Нямат сметка да се случи нещо по-драстично. Интерес има Великобритания, която иска да се върне в първа геополитическа лига. От друга страна Турция е в орбитата на Лондон. Ердоган говори много остро, нарича Нетаняху военен престъпник, но в същото време Турция продължава да снабдява с енергийни суровини и стоки Израел. Има тръбопровод за нефт от Иран до Израел, който работи въпреки напрежението", даде пример Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.