Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Борислав Сандов: "Милтън" отслабна, но не е затворена страница

България има проблем с качеството на въздуха, каза бившият екоминистър

10.10.2024 | 21:07 Редактор:

Климатичните промени са увеличили 500 пъти вероятността за раждането на "Хелен", установи нов експресен анализ.

"Урагани са се зараждали и преди климатичните промени, но интензивността и мащабите, които сега наблюдаваме са основно заради затопления океан, който пък основно е затоплен заради климатичните промени. Океанът абсорбира една голяма част от парниковите газове и води до неговото затопляне", обясни бившият екоминистър Борислав Сандов в "Денят ON AIR".

"Милтън" отслабна до първа степен, но още е опасен

"Тепърва ще научаваме какви са щетите. Все още е опасно време и е екстремна проява на климата. Има значение и това, че "Хелен" мина преди две седмици през тези места - това повлия за отслабването на "Милтън" като навлезе на сушата. Тепърва той ще отиде отново в океана. Обикновено, когато отидат в океана, отново набират сила. Въпросът е накъде ще тръгне. "Милтън" не е затворена страница", категоричен е Сандов.

Правилно ли са поставени измервателните станции в столицата?

По отношение на поставянето на измервателните станции, бившият министър уточни, че по време на неговата работа като министър не са били измествани станции, но е имало преместена станция.

"Тази от Орлов мост, която трябваше да се е върнала на Орлов мост. Тогава като министър успях да заделя доста голям бюджет за министерството. 10 млн. лв. трябваше да отидат в Изпълнителната агенция по околна среда за капиталови разходи, които да и за купуване на по-добри измервателни станции. Идеята ми беше да разширим, за да имаме по-добри данни, но това не се случи. Тази обществена поръчка беше провалена. Сега силно бях учуден от отговора на екоминистерството - не се отговаря по такъв начин. Министерството даде подвеждаща информация, че поставените станции отговарят на изискванията, не е така. Например, тези, които са за азотен оксид, измерват основно замърсяванията от трафика. Едно от изискванията, където да бъдат поставени, е да бъдат на не повече от 10 метра от тротоара на прилежащ булевард. И двете такива станции в София са на много повече от 10 метра", посочи Сандов пред Bulgaria ON AIR.

Според него България има проблем с качеството на въздуха и за това говорят и здравните проблеми.  

"Смятаме да сигнализираме европейската агенция, за да видят доколко Изпълнителната агенция наистина отговаря на тези изисквания по отношение на мрежата за мониторинг. България има наредба, която трябва да се прилага. Тя трябва да бъде прегледана и да бъде изпълнявана", обобщи Сандов.

По думите му държавната "Марица" е на загуба.

"В "ТЕЦ Марица изток 2" щатът е раздут изключително много, включително заради синдикатите. В "Мини Марица-изток" също. Икономически са абсолютно  нерентабилни, ще затворят далеч преди 2030 г.", прогнозира Сандов.

Гледайте целия разговор във видеото.