fallback

Актьорът Валентин Танев: Кой оттук нататък ще се наеме да стане директор?

Системата трябва да се променя внимателно, не по манифестен начин, каза той

09.10.2024 | 21:03 Автор: Вяра Димова

Премиерът Димитър Главчев очаква енергични и бързи действия от Министерството на културата по отношение на случаите в театрите в Разград и Смолян. 

"Много е неприятно, особено в ситуация, в която толкова много хора от нашата сфера работят честно, нормално. Играем вечер, има много публика в салоните. Дано не се отрази на публиката, да не се отдръпне от салоните. Следя всичко отблизо. Не трябва да се действа прибързано, нервно. Да, изкривяване има, но то винаги го е имало", коментира актьорът Валентин Танев в предаването "Денят ON AIR".

Според него всички директори на театри много добре знаят какви са стъпките за одобряване на бюджет.

"При нас за един куфар парите се одобряват от Министерството на финансите. За да си получа хонорара, той трябва да се одобри от Министерството на културата", даде пример Танев пред Bulgaria ON AIR.

Трябва ли да се промени системата?

"Тази ситуация е и една възможност - системата да се променя, но внимателно, не по манифестен начин. Най-важно е да се направи анализ на всеки един сценичен институт. Всеки институт работи в различни условия. Проблемите се появяват в два театъра, и двата са в проблеми региони. Как тези хора в Смолян ще си спасят театъра? Появява се един спасител и ги оправя. После един ще опере пешкира. Дай Боже да се намерят хора с търпение, инат и характер да свършат това нещо", обясни актьорът.

Увеличават се посетителите в театрите

Танев отбеляза, че броят на зрителите се е увеличавал на година с 20% през последните 10 години.

"Досега не е имало толкова много публика в театрите и концертните зали. Даваме ли си сметка? Значи има нещо добро и в тази система. Това, което се мъти в Министерството на културата, е една система от преди 10 ноември. В Смолян хората треперят, не могат да си изкарат заплатите, това е труден регион. Кой оттук нататък ще се наеме да стане директор, където и да е?", попита Танев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback