Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Трябва ли България да отвори границата си с Румъния още сега заради Шенген?

Служителите в градския заслужават високи заплати

09.10.2024 | 20:30 Редактор:

Проблем има и той е със заплащането на работниците в градския транспорт, има недостиг на шофьори, те не са доволни от своите заплати. Явно трябва да се реши този въпрос, трябва да се реши въпросът и с приходите на градския транспорт. Има ясни ангажименти, поети от Общинския съвет и кмета Васил Терзиев, които трябва да се изпълнят. Статутът на транспортните работници трябва да бъде на по-високо ниво, за да може да се гарантира и качествен транспорт за гражданите. Това каза бившият министър на транспорт Петър Мутафчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му трябва да се търсят както допълнителни инвестиции, така и обновяване на автопарка.

"Ние сме много далеч от това, което трябва да бъде транспортът и като качество, и като редовност. Явно е, че има проблем с финансирането. Ясно е, че е и свързано с хората, които работят там. А те заслужават високи заплати", коментира дипломатът Чавдар Минчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Писмо до Румен Радев и Димитър Главчев

Мутафчиев обясни, че са изпратили писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев, в което посочват мерки, с които трафикът на границата между България и Румъния ще бъде облекчен.

"Те ще облекчат транспортните компании, бизнеса в Румъния и България, разбира се, и туризмът. Двете страни вървим в пакет към Шенген, но всички ние знаем, че има много проблеми. Какво пречи на двете страни да отворим границата, да подготвим всичко това, което трябва да се направи за Шенген, и да облекчим всички, които пътуват между двете страни", допълни той.

Гостът е на мнение, че по река Дунав може да се правят проекти, които ще са в интерес и на двете държави.

"Бизнесът губи"

"Бизнесът губи от престои, губи от по-голямото гориво, губи от много доставки, санкции. Ние можем да дадем ясен политически знак", подчерта бившият министър на транспорт.

Минчев се съгласи с думите му.

"Най-големият интерес България и Румъния да влязат в Шенген е на самите страни членки на Шенген, тъй като ние като външна граница, решаваме изключително сериозни проблеми за общността. Няма къде да се ходи - ние ще станем членове на Шенген. Не трябва да бъдем и прекалени оптимисти, защото все още новата комисия не е стъпила в длъжност", смята дипломатът.

Гледайте целия разговор във видеото.