fallback

Ген. Константин Попов: Войните се използват за постигане на политически цели

В Израел усилията трябва да бъдат насочени към прекратяване на безсмислените жертви, заяви бившият началник на отбраната

08.10.2024 | 20:43 Автор: Елеонора Танева

Близкият Изток е на ръба на пълен пожар, предупреди върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел.

"След КСНС стана ясно, че се направи оценка на риска, не е поставяна задача за съответните мерки - има какво да се мисли, нещата изглеждат много сериозни. Има гореща линия на война, която започва от Египет и свършва в Харков. Има едно прекъсване на линията на войната - на територията на Турция, България и Румъния. Ние като членки на НАТО осигуряваме това прекъсване. Ако се дестабилизираме, конфликтите в тези два региона могат да доведат до глобен конфликт", коментира бившият началник на отбраната ген. Константин Попов в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че обединението на различните политици около това какво трябва да правим в икономиката, кои са нашите пазари, доставчици, кои са линиите на доставките, каква външна и вътрешна политика трябва да водим - трябва да да бъде постигнато в президентството. 

Политиката и войната

По думите на ген. Попов има нови мощни и здрави икономически сили, които с нарастването на икономическата и финансовата си мощ търсят тяхната политическа реализация. 

"Проблемът на войната в Украйна е, че се използва като инструмент силата на войната, за да се постигнат политическите решения. Затова изходът от войната в Украйна, от това което се случва в Близкия Изток, е много важен - той ще определи това дали започваш война, за да постигнеш политическите и икономическите си цели", заяви бившият началник на отбраната.

В ефира на Bulgaria ON AIR той подчерта, че веднъж започнала война, тя придобива собствен живот и става трудна за управление: "Теб те удрят, ти отговаряш и губиш лостовете за контрол. Борел казва истината - това е пожар, който е пълен - нямат икономическите, политическите инструменти да го овладеят този пожар, ЕС е политическо джудже".

Ген. Попов призова за решителни мерки и излизане от света на миналото, в който всеки си мисли, че светът без нашето участие може да стане  по-добър и хубав.

Силите на международната общност той посочи, че трябва да бъдат насочени към прекратяване на безсмислените жертви, за което трябват усилия. 

В мирно време България губи пилоти

Бившият началник на отбраната коментира трагедията с двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край Граф Игнатиево. 

"Авиацията е свързана с адреналин, емоции, поезия, трябва много внимателно да се пипа, когато докосваш тази система, трябва да го правиш с обич. Нека се видят проблемите и нека не се съсредоточаваме върху наказанията и преследванията на виновните, защото така трябва", призова гостът.

Според него парите за отбрана ще бъда достатъчни при работеща икономика, за каквато трябва стабилно правителство и тогава тези 2,5% бюджет за отбрана ще имат по-голяма стойност.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback