fallback

Пламен Абровски: Предстоят фалити на земеделци, крещяща е нуждата от поземлена реформа

Земеделските производители се чувстват излъгани, смята адвокатът

08.10.2024 | 20:55 Автор: Деси Николова

Зърнопроизводителите в България са изправени пред сериозно предизвикателство, свързано с обещаните им от държавата 325 милиона лева субсидии. Те са получили първия транш от 200 милиона, но остатъкът от 125 милиона е отложен за края на ноември. Тази ситуация предизвиква напрежение в сектора, като земеделците остават в стачна готовност и искат среща с финансовия министър, за да изяснят кога точно ще получат средствата.

"Проблемите започват от много по-рано. Това, на което сме свидетели в момента е буря в чаша вода. Всичко идва от липсата на ясна и конкретна комуникация", заяви адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него, проблемите започват още от предишни обещания и решения на Министерството на финансите и Министерството на земеделието, които са дали разнопосочни сигнали на земеделските производители. През февруари също е имало подобна ситуация, при която са били обещани средства, но реални действия не са били предприети навреме.

Земеделците се чувстват излъгани, тъй като им е било обещано, че ще получат всичките си средства до края на септември, но сега парите липсват в актуализирания бюджет. Според Абровски, финансовото министерство е било наясно с проблема още преди крайния срок и е можело да уведоми земеделците, вместо да ги оставя в несигурност.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че секторът е изключително уязвим, а липсата на обещаните средства може да доведе до фалити на земеделски производители. В допълнение към липсата на средства, проблемът се задълбочава от факта, че Европейската комисия поставя краен срок за отпускането на средствата до края на декември, което означава, че ако средствата не бъдат осигурени до тогава, те може изобщо да не бъдат получени.

Абровски също така критикува липсата на дългосрочни политики и реформи в земеделския сектор.

"Имаме крещяща нужда от поземлена реформа, защото това, което прие Народното събрание като последни изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи не работи", категоричен бе Абровски.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback