fallback

Доц. Спас Спасков: Телемедицината дава достъп до здравеопазване в отдалечени райони

Светът галопира, а ние се опитваме да го спрем, каза бившият директор на "Пирогов"

04.10.2024 | 20:52 Автор: Деси Николова

Телемедицината, която представлява извършването на медицински услуги от разстояние, е тема, която все повече набира популярност в България. Въпреки предимствата ѝ, все още съществуват множество неясноти и притеснения сред медицинските специалисти.

"Когато говорим за големите ползи от телемедицината, ние не говорим за това как в София, в центъра, един пациент би могъл да получи помощ и кое е по-добро - дали той да си седи вкъщи или да прескочи до болницата, която е на 100 метра от него. Говорим за отдалечените региони, където липсва медицинска помощ", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, вместо да се противопоставят качествени лични прегледи и телемедицински услуги, е необходимо да се проучи как телемедицината може да допълва съществуващата система, особено в области, където достъпът до специалисти е ограничен.

"Светът галопира, той върви напред, а ние се опитваме да измисляме най-различни псевдоаргументи за това как ще препънем света в това действие", каза доц. Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Критиките относно телемедицината често се свързват с трудността на диагностицирането на определени заболявания, особено когато става въпрос за състояния, изискващи физическо изследване, като коремна болка. Важно е да се подчертае, че телемедицината по-скоро служи за консултации и проследяване на хронични състояния, а не за спешна медицинска помощ.

Спасков подчерта, че за успешното въвеждане на телемедицината е необходимо да се разработят регламенти, които да определят как ще функционира тази услуга и какъв контрол ще има над нея. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback