Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Безлов: Има видима промяна в поведението на Путин през годините

Преговорите между Путин и Меркел в Австралия са повратния момент във влошеното отношението на Запада към Русия

06.02.2015 | 00:05 Редактор: Ирина Георгиева
Безлов: Има видима промяна в поведението на Путин през годините

Открива се видима промяна в поведението на руския президент Владимир Путин през годините. Това коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев. Експертът припомня, че преди Путин е бил заобиколен от либерални икономисти, социални учени, бизнесмени от различен произход и всички те са си позволявали да критикуват руската политика, но с времето това се променило и тонът му се радикализира.

"Още със започването на това настъпление на така наречените проруски сили, стана ясно, че нещата са отишли доста далеч и всъщност, ако се опитаме да върнем лентата назад, вероятно голямата промяна възникна в Австралия при срещата между Путин и Меркел. Всички коментират, че след много дълга среща насаме и така с очакване на Меркел, че ще се постигне компромис, се достига, до разлив. От тогава не са срещали. Всъщност Меркел беше човекът, който преговаряше от Западна Европа. Америка е много дистанцирана, а Обама гледа разговорите от задната седалка и водещата фигура в Европа се превърна именно Меркел." - коментира Безлов.

Припомняме, че срещата между двамата лидери се проведе на 15 ноември 2014г. По думите на Безлов Владимир Путин е предложил на канцлера на Германия Ангела Меркел "чеченски" вариант за решаване на украинската криза. Путин казал, че Киев трябва да води към самопровъзгласилите се в Източна Украйна сепаратистки проруски "народни републики" същата политика, каквато на времето Москва е водила по отношение на Чечения: да ги купи, предлагайки им пари и автономия. Предложението на Путин обаче шокирало Меркел. 

Чуйте коментара на Тихомир Безлов в следващия видео материал: