fallback

Карлос Контрера: Случващото се в Близкия изток създава опасности за България

"Трябва сериозна намеса на държавата в инвестиционната политика", каза общинският съветник на ВМРО

02.10.2024 | 21:27 Автор: Вяра Димова

Между държавата, в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), и Столичната община, в лицето на кмета и неговата администрация, няма диалог, иначе не бихме станали свидетели на тази публична разправия между две институции. Това каза общинският съветник на ВМРО Карлос Контрера в "Денят ON AIR".

Според него Столичната общината "е направила гаф с аварийния ремонт на мостовото съоръжение". 

"Идеята е всички институции да работят за гражданите, а не да се бият помежду си за някакви конюнктурни съображения. Не ми е известно защо Столичната община не подписа споразумение с АПИ за поддръжка на републиканска пътна мрежа на територията на общината. Това е един отработен в годините механизъм, който работи. Столичната община има много казуси, по които трябва да бъде партньор с държавата, а не противник", подчерта Контрера пред Bulgaria ON AIR.

Цената на водата в София скача

"Цената на водата в случая е функция от това, което решава КЕВР по бизнес плана. В София, благодарение на усилията в миналия мандат на Общинския съвет, две години нямаше никакво увеличение, за разлика от други области. Голямата тема с водата не е само за София. Тази година се нагледахме на случаи в цялата държава на липса на водоснабдяване със седмици. Основното вече не е цената на водата, а дали държавата ще обезпечи на българските граждани въобще достъпа до вода", смята общинският съветник.

Законодателството трябва да се промени - не може цената на водата да се определя на база на това колко пари ще се съберат от гражданите с идеята за инвестиции, настоя Контрера.

"Това е грешен модел. Нашите сметки стават все по-високи. Трябва сериозна намеса на държавата в инвестиционната политика. Не съм убеден, че 90% от хората, които се явяват за властта, имат понятие какво трябва да се прави", на мнение е той.

Ще се реши ли проблемът на столичния градски транспорт?

"Трябва да се действа. Системата е недофинансирана. Не се намери механизъм на това, което беше като щета от времето на Ковид-19, високите цени на природния газ, на горивата, да бъде компенсирано. В момента практически сме на технологичния минимум. Затова през март им предложих повече средства, за да не стигаме до такива ситуации. Държавата дължи около 25 млн. за компенсации за преференциални карти, не ги е превела на общината, а това са разчетени средства. Моето предложение днес беше да осигурим тези 25,2 млн. лв. от общинския бюджет. Разбирам, че кметът Терзиев и неговата група са против", обобщи Контрера.

Ситуацията в Близкия изток създава опасност за България

"Рано сутринта ВМРО излезе с ясна позиция, че ситуацията е вече твърде напрегната в Близкия изток и е необходимо събирането на Съвет за национална сигурност. Президентската институция се вслуша в призива. Случващото се в Близкия изток създава опасности за България по две направления. Първо - по линия на тероризма. Противоборството между Израел и тези огромни групи от мюсюлмани, които заобикалят тази територия, ще се развие в поредица от радикални действия, включително и атентати. Трябва да бъдат взети мерки, да се затвори плътно границата и да не се допуска нелегална миграция", заключи Контрера. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback