Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Милен Керемедчиев: Предстои сериозна и опасна ескалация на конфликта в Близкия изток

Европа е заплашена от поредна голяма бежанска вълна, каза бившият зам.-външен министър

01.10.2024 | 21:01 Редактор:

Изстреляни са над 1000 балистични ракети от Иран. Това е най-сериозният отговор, който Иран досега е отправял към провокациите на Израел. Балистичните ракети са нещо много опасно, защото имат голям обсег. Израел направи тази своя операция в Ливан, защото "Хизбула" изстреля балистична ракета от своята територия в Ливан към Израел. Това коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, "ситуацията вече е преминала в код "червено".

"Ако досега САЩ стояха настрани, то с този акт Иран ги вкара във войната на страната на Израел. Няма начин САЩ да не защитят Израел. Иран докара войната на своя територия. Отговорът на Израел ще бъде таргетирани конкретни цели на територията на Иран, което означава оттук нататък много сериозна ескалация на конфликта. До момента войната беше регионална, с частично влизане на израелски части на ливанска територия. Ще видим цели, които ще бъдат нанесени от Израел в Иран", прогнозира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Допусна ли Иран грешка?

"Иран направи грешка в момента. Първата червена линия я прекрачиха "Хизбула" и хутите с изстрелването на тези балистични ракети. Те са заплаха за територията на Израел. Основен играч, извън Израел и Иран, са САЩ. Ескалацията на напрежението означава, че регионът много бързо може да се подпали с допълнителни конфликти", смята той.

Русия е ангажирана изцяло в Украйна, но Иран е важен неин доставчик на оръжия, напомни Керемедчиев.

"Ще видим Сирия, която е притисната от това менгеме, което се случва от големия бежански поток. Йордания също е застрашена. Досега говорихме за регионален конфликт, вече можем да говорим за мащабен конфликт. Речта на Бенямин Нетаняху, който вчера се обърна директно към иранските граждани, беше показателна. Той каза, че скоро ще бъдат освободени - това означава реална атака срещу режима на аятоласите в Иран. Това е опасна игра. Сухопътната операция беше задължителна в плана на израелската армия", категоричен е гостът. 

Включването на Иран променя мащаба на играта

"Иран трябваше да продължи да държи войната извън своите граници. Ако Израел отговори, а те досега не са го правили с друга мащабна операция по въздух на цели в Иран, става непредсказуемо. Ако Израел отговори, е вероятно Иран да активира всички възможни фронтове. Израел се бореше досега на три фронта - срещу "Хамас", заедно срещу "Хизбула", след това срещу хутите едновременно. В момента Иран отваря четвърти фронт. Европа е заплашена от поредната огромна бежанска вълна, която ще генерира конфликта. България трябва бързо да реагира", призова бившият зам.-външен министър.

По думите му, ключови са изстреляните от Иран ракети и до какви цели ще достигнат. Гостът е на мнение, че Израел може да спре войната, но така и не го прави.

"Израел може да спре военните действия, но ако има разрушения, убити от ракетите, това ще доведе до ответен отговор", заключи Керемедчиев.

Той определи политиката на президента Джо Байдън към Израел и Иран като "прекалено мека".

Гледайте целия разговор във видеото.