Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Димитър Манолов: Пуснаха димна завеса, за да заблудят хората и досъсипят енергетиката

С изваждането на "Булгартрансгаз" и ЕСО от БЕХ няма да има ресурс за подпомагане на ТЕЦ 2, каза президентът на КТ "Подкрепа"

01.10.2024 | 20:44 Редактор:

България може да загуби близо 2 млрд. евро по ПВУ, предупреди финансовият министър Людмила Петкова.

"Виновни са тези, които написаха плана. Някаква група граждани, чиято собствена политическа тежест, не може да хване електронна везна, която тегли теглото на атома, написаха идиотски план. Той е пълен с глупости. Той не може да бъде изпълнен, ако бъде - ние ще загубим в пъти повече отколкото ще получим по този план", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че е по-добре да не ги вземем тези средства, отколкото да загубим повече. 

Бъдещето на въглищната енергетика

"Това упражнение беше направено нарочно, за да бъдат заблудени хората, да има димна завеса с идеята едни пари да бъдат взети, да досъсипят енергетиката", убеден е Манолов.

В ефира на Bulgaria ON AIR президентът на КТ "Подкрепа" коментира напрежението в НС и недоволството на енергетиците.

"Разказът, който на нас ни беше съобщен, не съдържаше друга възможност, освен тези пари да отидат в "Мини Марица-изток". Говореха помежду си народните представители, че бюджета за следващата година какъвто трябва да бъде по закон, при капиталова програма 0 лв. е с 9% дефицит. Единият вика "каква Еврозона", те викат, че ще ни изгонят", пресъздаде атмосферата от напрегнатото заседание Манолов.

Изваждането на "Булгартрансгаз" и ЕСО от БЕХ

Гостът изрази позицията си, че когато ЕСО и "Булгартрансгаз" са в БЕХ и БЕХ предприема мерки за покриване на дефицитите на ТЕЦ 2 - това може да се случи.

"Когато обаче ги извадим, в БЕХ тези средства ги няма, остава един "Козлодуй". Те са записали в плана, че ще ги извадят тези дружества. Целта не е приватизация, а техният паричен ресурс да не може да подпомогне ТЕЦ 2", коментира Димитър Манолов.

Той подчерта, че ТЕЦ 2 не е в лошо финансово състояние, защото е работил през лятото, но никой не знае как ще работи през зимата. 

"ТЕЦ-ът праща ток в Украйна, където има криза. ТЕЦ-ът продължава да плаща "данък пържен вятър", т.нар. емисии, за да угоди на една група хора, които правят пари", допълни Манолов. 

Очакванията му са рязко да скочи цената на вносния ток, когато станем зависими от него.

Гледайте целия разговор във видеото.