Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ако Унгария е посредник, резултатът може да е негативен за нас и положителен за Скопие

За РСМ, каквото и да направим, ще сбъркаме, смята Стефан Стоянов

27.09.2024 | 21:34 Редактор:

В рамките на посещение в Северна Македония министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обеща помощ на Скопие в спора му с България, за да се намери решение, което да е приемливо и за двете страни. 

"Ако Унгария е посредник, резултатът може да е негативен за нас - позицията да е повече за Скопие, отколкото за София. За Македония, каквото и да направим, ще сбъркаме. Ако имаме дългосрочна стратегия, тогава бихме могли да постигаме определени резултати, а не просто да реагираме на някакви действия. Изначално сме сбъркали, защото нямаме стратегия", коментира дипломатът Стефан Стоянов в предаването "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че външната ни политика трябва да се институционализира в по-голяма степен.

"Политиците са роби на ежедневието и на настроението на избирателите. Трябва да се съобразяват с дългосрочните планове, които се изработват във lъншното министерство", заяви Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Външната политика на България изостава

Дипломатът подчерта, че е важно в международен план да имаме съюзници, защото без съюзници нищо не се прави. Той е на мнение, че нашата външна политика винаги е изоставала исторически от съседните държави - от Гърция, Турция и Сърбия.

"Празнувахме Деня на независимостта. До 1908 г. България се развива безупречно. Имаме най-силната армия на Балканите. Имаме буйно развитие на икономиката, най-добре образованото население. Обявяваме независимостта и ставаме самостоятелни във външната политика. Минават няколко години и идват национални катастрофи. Дипломацията е нула. Нямаме цивилно разузнаване, дипломатически силен корпус, който да може да повлияе на правителството. Би трябвало да си вземем урок от това време", посочи Стоянов.

Гледайте целия разговор във видеото.