Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Близнашки: Референдум за задължителното гласуване - наесен?

Възможно е допитването да се съчетае с местните избори, твърди бившият служебен премиер

04.02.2015 | 21:16 Редактор: Петко Трухчев
Близнашки: Референдум за задължителното гласуване - наесен?

Задължителното гласуване е ключово за промяната на политическото статукво. Това коментира проф. Георги Близнашки в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. Бившият служебен премиер и председател на Инициативния комитет за провеждането на референдум за въвеждане на задължително гласуване предрече, че гражданското допитване "за" и "против" по темата може да се съчетае с местните избори тази есен.

Идеята е жива. Не сме се отказали от борбата.

Близнашки припозна като най-големи противници на идеята БСП и ДПС, които биха загубили от гласовете за тях при задължителен вот. Затова и съпротивата от двете партии е най-голяма. Процесът е труден, защото се налага и конституционна поправка, докато за въвеждане на мажоритарен вот е необходимо само приет закон от парламента.

Още по темата

Бившият служебен премиер коментира и българо-руските отношения в момента. Според него у нас има много силно руско лоби. Правителството трябва да формулира с кого води полемика - дали директно с Путин или русофилите тук, коментира конституционалистът. Той оцени действията на руския президент Путин като "загуба".

Действията на Русия са неприемливи не само срещу Украйна, но и срещу България. Путин с огромна лекота загуби Украйна, с огромна лекота ще загуби и България.

В сегашната ситуация е добре да демонстрираме на Русия сила, че зад нас са НАТО и ЕС. В същото време не бива да забравяме, че Русия е най-големият съсед на Изток и с нея водим дългосрочна политика, допълни Близнашки.

Служебният премиер се спря и на темата КТБ. Най-голямата съпротива за отварянето на кредитните досиета на затворената банка има от политическия елит, част от който стои зад аферата, изтъкна Близнашки.

Още по темата

Според него разследването трябва да мине през международен одит, тъй като 6 млрд. лв. е твърде голяма сума и не бива "да си затваряме очите". Близнашки подкрепя и идеята на настоящото правителство за задължителен банков одит преди присъединяването на България към Европейския банков съюз.