fallback

Славчо Велков: Войната в Близкия изток се разширява, рискът е огромен

"Намираме се в изключително сериозен казус", каза експертът по международна сигурност

25.09.2024 | 21:04 Автор: Деси Николова

Международната обстановка в Близкия изток отново е на ръба на сериозна криза, която може да доведе до разширяване на конфликта и да създаде значителни последици за глобалната сигурност. 

"Разбира се, че има риск. Към момента започва заседанието на Съвета за сигурност на Израел под ръководството на Нетаняху, на което заседание вероятно ще се даде зелена светлина за сухопътна операция в Южен Ливан", коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков пред "Денят ON AIR".

Това развитие е сериозен индикатор за нарастващия риск от пълномащабен военен конфликт. Според Велков, Израел вече е предислоцирал значителни резерви към границата с Ливан и формира допълнителни военни сили в региона.

"Третата война в Близкия изток на практика започна с психологичната и високотехнологична атака чрез взривовете с пейджърите, които ООН официално обяви за военни престъпления", каза Велков пред Bulgaria ON AIR.

"Хизбула" не е "Хамас"

Един от ключовите въпроси, поставен пред Велков, беше дали Ливан ще се превърне в "Новата Газа". Според него, това е много вероятно, като той подчерта разликите между "Хизбула" и "Хамас". 

Докато "Хамас" е палестинска сунитска организация, "Хизбула" е шиитска военно-политическа сила с огромен боен опит и сериозни военни ресурси.

Подкрепата за Ливан от други държави

Велков също така посочи, че Ливан има значителна международна подкрепа, включително от страни като Китай и Франция.

Той подчерта и речта на турския президент Ердоган, който заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да бъде спрян, сравнявайки го с Хитлер – коментар, който според Велков говори за сериозни намерения и рискове от пълномащабна война.

Велков предупреди, че евентуална сухопътна операция на Израел срещу Ливан може да доведе до мащабна криза. Според него, това би означавало края на политическите усилия за спиране на конфликта.

"Намираме се в изключително сериозен казус", заяви той.

Военните действия в региона вече предизвикват бежански потоци, които могат да засегнат не само Близкия изток, но и Европа, включително и България.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback