fallback

Илия Лазаров: България охранява перфектно своята граница

Екатерина Захариева получи много хубав ресор, заяви евродепутатът от ГЕРБ-СДС

24.09.2024 | 21:04 Автор: Вяра Димова

Няма страна, която да е спряла някого да мигрира. Ние се справяме много добре в рамките на това, което е възможно. Това мнение изрази евродепутатът от ГЕРБ-СДС Илия Лазаров в "Денят ON AIR".

"Ние сме перфектни в своята охрана на границите. Проблемът не е нито в България, нито в Румъния. Австрия си решава вътрешнополитически въпроси чрез ветото, което ни налага. Когато говорим за комисари, в България често забравяме, че като стане комисар, той е комисар на Европа. Това, че България излъчва свой човек, не означава, че е представител на България. Той работи еднакво за всички", коментира гостът.

Какво очаква Европа от Екатерина Захариева?

"Екатерина Захариева получи един много хубав ресор. Той разпределя 90 млрд. евро годишно. Това също е един от основните ресори в доклада на Марио Драги, ако искаме да станем конкурентоспособни. За да догоним САЩ и Китай, това е най-важният ресор", смята Лазаров.

Според него е имало активно мероприятие срещу Екатерина Захариева.

"Излиза първо една статийка някъде. След това се подхвърля на по-млад и неопитен колега. Опитаха се да очернят. Идеята беше на колегите от "Продължаваме промяната", ако могат да отстранят Екатерина Захариева, за да стане Юлиян Попов техният кандидат", уточни Лазаров.

Възможно ли е управление с ПП-ДБ?

"С "Демократична България" сме доста по-близки исторически. "Продължаваме промяната" са от коалицията. Това минава за едно проевропейско и проатлантическо мнозинство. "Продължаваме промяната" познаваме по-малко, но дотук не сме впечатлени от участието им в политиката. Ние ще се съобразим с нашия голям коалиционен партньор, ако той има това желание, но не изпадаме в някакъв голям ентусиазъм. На политическия пазар няма много политически сили. В момента ние се самоизяждаме", анализира Лазаров.

Той определи кметовете в листите на ГЕРБ като добро решение.

Как в Брюксел виждат България?

"Странно им е, че правим избори след избори. Системата ни не е гъвкава. В повечето държави, включително във Франция, не се отива на следващи избори, а има механизми, така че да се водят преговори за постигане на стабилно правителство. Нашата система предполага един мандат, втори мандат, трети мандат... избори. Това е един от дефектите на Конституцията. Не съм привърженик да се пипа Конституцията", посочи Лазаров.

По отношение на думите на РСМ към България, евродепутатът заяви, че поведението им е дълбоко провинциално и комплексирано.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback