Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ангел Найденов: Бежанците от Ливан ще стигнат до Европа при пълномащабна война

Напълно е оправдан страхът от ескалация на конфликта, каза бившият министър на отбраната

24.09.2024 | 20:55 Редактор:

"Според някои е пресилено да сме на прага на пълномащабна война, защото разглеждат този конфликт като конфликт между държавни образувания. В този случай имаме силите на Израел срещу една терористична организация. Каквото и определение да използваме, е напълно оправдан страхът както от ескалация, така и от разрастване на конфликта. От края на миналата седмица наблюдаваме масирани въздушни удари на Израел, като до момента има над 500 убити и близо 2000 ранени. За съжаление, огромна част са сред цивилното население. Има поне 150 000 евакуирани жители на Ливан", заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов в "Денят ON AIR".

Той коментира за Bulgaria ON AIR, че се очаква атаката с пейджърите да е предвестник и на предстояща сухопътна операция

"Целта на тези въздушни атаки на Израел са да бъдат ликвидирани и унищожени военните способности на иранските проксита в Ливан и региона. Втората цел е да бъде унищожена терористичната инфраструктура на "Хизбула" и да бъде допълнително ликвидирана командната структура. Третата посока е да се осигурят условия за завръщане на онези близо 70 000 израелски граждани, които когато започнаха ударите на "Хизбула", напуснаха домовете си. Те са разселени в столицата, в хотели, общежития или по домовете на техни близки", обясни Найденов.

Според него ситуацията много зависи и от САЩ, които сдържат Иран да не се намеси в конфликта.

"В Газа има над 40 000 цивилни граждани, които са жертви и над 100 000 са ранените. Тук имаме почти същата ситуация, но за разлика от Газа, която беше една затворена територия, в Ливан имаме кервани и потоци от бежанци, които лесно могат да преминат в Сирия и от там в други посоки, в частност към Европа. В тази ситуация участниците в случващото се в Близкия изток са много. Зависи от Израел и Иран каква помощ биха оказали на своите проксита. Зависи до голяма степен и от държавите в Близкия и Средния изток", поясни бившият министър на отбраната.

Тежък избор пред Владимир Путин

На Запад се умножават гласовете, които призовават Украйна да гледа по-реалистично на случващото се на фронта, отбеляза Найденов.

"Путин се страхува от операцията в Курск и може би има предвид две неща - очевидно, че той в момента не приема предложенията за втора вълна на мобилизация, тъй като и първата, и сега, мобилизацията би била придружена от сериозни протести. Има вече протести на майки, които настояват за връщане на техните синове от фронта, на съпрузи и на близки. А за да бъде осъществено това връщане, трябва да има допълване от нова мобилизация. Наближава и зимата. Ако дотогава руските части не успеят да деокупират територията на Курска област, това би било тежък удар за имиджа на Путин", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.