Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Депутат от "Възраждане" за вендинг машините за лекарства: Не е предизборно, а за да настигнем Запада

"Регионите в България не се развиват еднакво", каза Петър Петров

18.09.2024 | 20:40 Редактор:

Фармацевтичният бранш потвърди протестната си готовност, заради намерението да се поставят вендинг машини в населените места без аптеки.

"Във втори парламент внасяме този законопроект, за да прекратим едно неравностойно положение, в което се намират жителите на голяма част от страната. В доста населени места, дори областни центрове, няма денонощни аптеки. Тук не говорим за такива с рецепта, а за всякакви медикаменти. В 49-ия парламент този законопроект дори беше отхвърлен на първо четене, но сега мина", каза депутатът от "Възраждане" Петър Петров в студиото на "Денят ON AIR".

Той изреди и част от областните градове, които са без денонощен достъп до лекарства - Ямбол, Перник, Ловеч, Монтана, Видин и Силистра.

"Нали уж вървим към западните държави??

"Българският народ го заслужава, да не пътува половин или един час до най-близката аптека нощем, а да има такава отворена в близост или автомати за лекарства, които са без рецепта и ще се определят по Националната аптечна карта, и която ще определи в кои населени места, в които няма денонощна аптека, да може да има автомати за лекарства", допълни Петров за Bulgaria ON AIR.

По думите му регионите в България не се развиват еднакво.

"В доста от обезлюдените краища в България хората нямат достъп до базови социални услуги, както и достъпа до лекарства, което е отразено и в Националната аптечна карта. Не създаваме задължения за откриване на автомати с определени параметри. Това ще определи Министерството на здравеопазването. Не го правим предизборно, а за да настигнем държави като Швеция, Нидерландия, Ирландия и Белгия, където се продават лекарства без рецепта и извън аптеките. Нали уж вървим към западните държави?", попита риторично народният представител.

От партията ще следят за злоупотреби

Той увери, че няма да се продават лекарства, които са с рецепта.

"Нека да спрем този аптечен туризъм до Сърбия и Турция. Забележете, че фармацевтите изказват отрицателни становища само по частта от законопроекта за автоматите за лекарства, но не и по частта за нощните аптеки. Трябва да се замислим това на какво се дължи. Това е чист лобизъм, но има и положителни становища. КНСБ подкрепя закона в неговата цялост, Националното сдружение на общините - също", коментира Петър Петров.

От "Възраждане" ще следят за контрола и за това да няма злоупотреби.

А партията отива на избори с идеята да има работещо правителство: "Постоянно има нови политически играчи, не мога кажа сега как и с кого ще преговаряме. От българския избирател зависи кого ще предпочете на изборите".

"Историята ни с РСМ е не просто обща, тя е една. Ние от "Възраждане" имаме идея да продължим да отстояваме този интерес и че това са българи, които живеят там. Беше грешка отпадането на вето в края на 47-ото НС, нищо добро не излезе от това. Все по-унизително има от страна на управляващите", заключи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа