Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Явор Гърдев: Няма добър или лош ресор, има добър или лош еврокомисар

Ако предложението на Драги бъде прието, ще има много пари в ресора на Захариева, заяви председателят на комисията по външна политика в 46-ото НС

17.09.2024 | 21:12 Редактор:

България получи ресор стъртъпи, научни изследвания и иновации в Европейската комисия. Остава номинацията на Екатерина Захариева да бъде гласувана в Европейския парламент. 

"Комисията беше трансформирана, Урсула фон дер Лайен направи много промени. Няма добър или лош ресор, има добър или лош еврокомисар. Има добро или лошо управление", коментира председателят на комисията по външна политика в 46-ото НС Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи доклада на Марио Драги като много важен документ, който ако бъде приет, ще означава, че ресорът на българския еврокомисар ще бъде в центъра на политиките на ЕС.

"Там се говори за 800 млрд. евро - за иновации, конкурентоспособност, за европейската отбранителна промишленост - да се вдигне растежът и конкурентоспособността на европейската икономика. Ако това се случи, и Урсула тръгне през този доклад и той намери финансово подплатяване, това е сериозен финансов ресурс. Да не гледаме на ресора като лош. Ако застане в центъра на политиката на ЕК, ако тази финансова помощ се гласува, това ще бъде водещ ресор", убеден е Гърдев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той подчерта, че процедурата по номиниране на български еврокомисар е била бламирана. 

"Бих приветствал, ако имаше действие, с което да получим по-добра позиция, няма втори, трети, четвърти ход. Има непознаване на методиката, хвърляне в нищото. Еврокомисарите се изслушват и гласуват в Европарламента. Силна е политическата партия, не държавата, знаем към кое политическо семейство принадлежи Захариева, към кое принадлежат тези, които атакуваха - няма такова", каза гостът. 

Ползите за България от ресора на Захариева

Явор Гърдев посочи, че в ресора на българския еврокомисар ще бъдат новите технологии, стартъпите. Подчерта също, че Европа изостава "глобално" от САЩ и Китай по отношение на изкуствения интелект.

"Ако 190 единици са САЩ, 180 е Китай, Япония е 18, Европа е 1,8 - това е направление, което влиза директно в живота ни. Скокът е възможен, зависи от приоритетите, структурата, назначават се хора, които да задвижат структурата, финансовата подкрепа", посочи председателят на комисията по външна политика в 46-ото НС. 

Пълноправното членство на България в Шенген

Гостът заяви, че цялата политика на ЕС спрямо мигрантите трябва да се преправи, защото "издиша". Гърдев разкритикува кабинета за представеното като успех споразумение на кабинета "Денков" за Шенген.

"Кой накара тези хора да ги съвместят в един документ - Шенген е различно от миграцията. Имаме споразумение, което вреди на България - имаме нов пакт, върху който можем да стъпим", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 447 гласа