fallback

Пилот за авиокатастрофата: Катапултът е много добро нещо, но не е панацея

"Съзнателно поставяме себе си на ръба на човешките възможности", заяви Янко Стоименов

17.09.2024 | 20:54 Автор: Деси Николова

Черната кутия на разбилия се преди дни в Граф Игнатиево самолет L-39 е изпратена в поделението в Долна Митрополия, но все още не е разчетена. При авиокатастрофата загинаха двама пилоти.

"Когато една нация загуби двама от орлите си, е трудно да говориш. Може би е по-добре тогава да затворим устите си и да отворим сърцата си със състрадание, обич и почит към тези хора и техните близки", заяви пилотът Янко Стоименов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Черната кутия може да разкрие много факти

Той отбеляза, че е важно черната кутия на самолета да бъде разчетена, защото тя може да разкрие много факти за причината за фаталния инцидент.

Стоименов подчерта, че е трудно да се правят предположения без наличието на факти, но очаква, че записите могат да дадат ясна представа за причините за катастрофата.

Гостът посочи и подобни инциденти по света, като отбеляза, че за последните девет месеца е имало девет фатални авиационни катастрофи с осем жертви в различни страни, включително Франция, Испания, Аржентина и Малайзия. Подобни случаи не са необичайни и включват дори високо тренирани военни пилоти.

"В едни такива демонстрации, ние пилотите съзнателно поставяме и себе си на ръба на човешките възможности и тези на технологията. Това се прави с цел да извисим духа на тези, които са долу", каза Стоименов пред Bulgaria ON AIR.

Претоварването и загубата на ориентация

Той разказа за собствения си опит с учебно-бойния самолет L-29 и как по време на маневри на ниска височина е попадал в ситуации, в които претоварванията водят до загуба на ориентация и физически контрол.

"Катапултът е нещо много хубаво, но не е панацея. Ако вие катапултирате в момент на вертикален маньовър или какъвто и да е маньовър, свързан с голямо претоварване, вие няма да го преживеете", поясни Стоименов.

Авиационната общност реагира с дълбоко съчувствие, като организира инициатива за подпомагане на семействата на загиналите пилоти.

АОПА България е отворила сметка за набиране на помощ за близките на загиналите пилоти:

BG92 BPBI 7940 1066 0714 02

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback