Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Адв. Велислав Величков: Този Висш съдебен съвет се очертава като вечен

Борислав Сарафов и Мария Павлова - сериозните кандидатури за нов главен прокурор

17.09.2024 | 20:46 Редактор:

"Този Висш съдебен съвет (ВСС) се очертава като вечен. Само след десетина дни стават две години, откакто е изтекъл мандатът на този ВСС. Конституционният съд (КС) го остави в същия му вид и не определи в какъв срок той би бил нелегитимен и би си присвоил представителна власт. Конституционният съд сам да си изтълкува наредбата. Орган с изтекъл мандат не може да има реални правомощия. Може през 2030 г. този ВСС да открие процедура за избиране на по-следващия главен прокурор", заяви адвокат Велислав Величков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, когато не искаш да свършиш една работа, обясняваш причините, поради които тя не може да бъде свършена.

"Четири или пет парламента дори не отвориха процедурата и не започнаха номинации на кандидати за парламентарната квота. Трудно се постигат 160 гласа, но ако беше поставено като задължително условие преди промените в Конституцията... Парламентът може да спре възобновената процедура, а следващият състав на ВСС да извърши изборите. Този законопроект стои при Рая Назарян и не се гледа на комисия", каза още юристът пред Bulgaria ON AIR

Кои са кандидатите за главен прокурор?

"Сарафов две седмици по-рано беше каза, че при никакви условия няма да заема длъжността главен прокурор. Изведнъж беше избран спорно от Прокурорската колегия. Виновен е и Висшия съдебен съвет. Той две години не откри нова процедура по избор на професионалните квоти", подчерта адв. Величков. 

Гостът обърна внимание, че всичко в израстването на един прокурор зависи от главния прокурор и този, който назначава главния прокурор.

"Сериозните кандидатури са на Борислав Сарафов и на Мария Павлова. Дали тя ще се откаже или ще бъде явен кандидат, не зависи от нея. В момента е командирована в Министерството на правосъдието. Тя показа, че действа в интерес на прокуратурата. Дали Сарафов ще успее да докаже своята лоялност към новото начало, зависи от това дали Мария Павлова ще кажа: Просто няма кой и трябва да съм аз", смята адв. Величков.

Той е на мнение, че държавата се вкарва в огромен хаос и ако не се отправи искане до КС и няма намерение политиците да спрат процедурата, тогава ще трябва гражданите да я спрат.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 420 гласа